Știri

Apicultura autohtonă: brand unic, subvenții și turism apicol

În Republica Moldova ar putea fi înregistrat un brand unic pentru mierea autohtonă, în scopul promovării produselor apicole naționale. Totodată, autoritățile intenționează să creeze un registru electronic al apicultorilor.

Cabinetul de miniștri a votat proiectul hotărârii cu privire la aprobarea Programului național de dezvoltare a apiculturii în Republica Moldova pentru anii 2021-2025 și a Planului de acțiuni privind implementarea acestuia pentru anii 2021-2022.

Planul privind implementarea Programului național conține 31 de acțiuni, printre care consolidarea capacităților instituțiilor de învățământ, inclusiv promovarea învățământului profesional dual în domeniul apicol, dezvoltarea serviciilor de consultanță și școlarizare în domeniu, sensibilizarea practicării apiculturii profesioniste și promovarea acesteia în rândul tinerilor, elaborarea profilurilor investiționale pentru acest sector, subvenționarea investițiilor pentru crearea și modernizarea laboratoarelor de analiză a produselor apicole.


Totodată, se intenționează promovarea turismului apicol prin stimularea înființării noilor locuri de cazare în agroturismul cu activități apicole, crearea centrelor apicole regionale, subvenționarea grupurilor de producători agricoli în vederea asigurării cu echipament modern, simplificarea procedurilor de export al mierii și oferirea suportului pentru accesul pe piețele externe etc.

Potrivit notei informative, cheltuielile totale pentru implementarea programului (perioada stabilită de cinci ani) vor constitui 1148,5 mil. lei, din care 781,46 mil. lei vor fi alocați de la bugetul de stat, iar beneficiile directe de la activitatea apicolă vor constitui peste 3400 mil. lei – surse obținute de la comercializarea produselor apicole, dar și a roiurilor și a reginelor, ceea ce ar constitui de circa 4,3 ori mai mult față de investițiile oferite din buget.



Potrivit datelor statistice, în perioada anilor 2011-2019 producerea mierii în țara noastră a fost în continuă creștere, înregistrând valori de la 2,8 la 5,7 mii tone pe an. Totodată, costul pentru producerea unui kilogram de miere în RM constituie între $1,65-1,80 în cazul unui an favorabil. În același timp, conform unor estimări ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, volumul producției de miere în țara noastră ajunge la $4,4 mil. și se situează pe poziția 54 în lume (în baza datelor din anii 2009-2013).
 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1585 vizualizări

Data publicării:

23 Octombrie /2020 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

miere | turism | Export | Republica Moldova

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon