Știri
Forumul “Împreună pentru consolidarea creșterii economice”
Republica Moldova găzduiește, în perioada 1-3 iulie curent, cea de-a XIX-a reuniune anuală a Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB). În acest context, vor fi organizate o serie de evenimente, unul dintre care este Forumul regional Moldova: Împreună pentru consolidarea creșterii economice, care va avea loc luni, 3 iulie curent. Despre evenimentele din agenda reuniunii au informat Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu și Președintele Băncii Ihsan Ugur Delikanli, în cadrul unei conferințe de presă.
La eveniment, Ministrul Finanțelor s-a referit la oportunitățile de care beneficiază Republica Moldova în calitate de membru al Băncii.
Mă bucur că Republica Moldova găzduiește acest eveniment și are posibilitatea să adune mai multe instituții financiare internaționale și experți în dezvoltarea infrastructurii. Există un potențail foarte mare în ceea ce privește colaborarea cu Banca Mării Negre, în mod special mă refer la proiecte ce țin de domeniu privat și infrastructură .Cred că în urma schimbului de opinii și a discuțiilor din cadrul Forumului, vom identifica oportunități noi pentru țara noastră. Până la moment, Republica Moldova a beneficiat de 19 proiecte din partea Băncii, în valoare de circa 80 mil. euro, a menționat Ministrul.
Totodată, Ministrul a trecut în revistă câteva aspecte ce urmează a fi discutate în cadrul reuniunii anuale.
În perioada 1-2 iulie, la Chișinău, vor avea loc ședințe ale Consiliului de directori și ale Consiliului guverntorilor Băncii, în cadrul cărora vor fi aprobate Raportul Anual și stuațiile financiare ale anului 2016, precum și se va decide asupra distribuirii venitului net al Băncii. De asemenea, se vor alege un nou președinte și vice-președinte al Consiliului, a informat Octavian Armașu.
La rândul său, Președintele Băncii Ihsan Ugur Delikanli, a asigurat autoritățile de continuarea susținerii în dezvoltarea programelor investiționale.
Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre este una din cele mai bune instituții, cu un raiting foarte bun din regiune și anume – raitingul A acordat de Standard & Poor,s și A2 acordat de Moody,s. Ne propunem ca pe viitor să oferim suport Guvernului Republicii Moldova în mai multe direcții, cum ar fi susținerea IMM-urilor și a sectorului business, iar în câteva luni, urmează fi aprobate și semnate o serie de tranzacții în acest sens. Obiectivul Băncii se axează pe alinierea la prioritățile guvernamentale și susținerea sectorului financiar, a declarat Președintele Băncii.
Menționăm că Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre a fost creată în anul 1999 și este o instituție financiară internațională. Banca își are sediul în Grecia și are ca membri țări precum Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina. Capitalul social de care dispune instituția constituie 3,45 mlrd. euro. Misiunea băncii constă în sprijinirea dezvoltării economice și a cooperării regionale, iar în acest sens, acordă sectoarelor public și privat ale statelor-membre împrumuturi, credite, garanții pentru proiecte, precum și finanțare pentru dezvoltarea comerțului.
Anul acesta, Republica Moldova, prin rotație, a preluat președenția în cadrul Consiliului Guvernator al Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, care este organul suprem de conducere al instituției.
Notă: Publicația Periodică „Monitorul fiscal FISC.MD” va relata despre discuțiile din cadrul forumului regional Moldova: Împreună pentru consolidarea creșterii economice, ce va avea loc la 3 iulie curent.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1414 vizualizări
Data publicării:
30 Iunie /2017 14:15
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
marea neagra | forum de afaceri | forum economic internaţional | regiuni | Octavian Armasu
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.