Știri
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru patru proiecte de legi
Astăzi Guvernul și-a asumat răspunderea asupra a patru proiecte de legi. Primul ține de modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și vizează salariile personalului medical, care urmează a fi majorate în câteva etape. Astfel, începând cu 1 septembrie curent, salariile acestora vor fi majorate cu 30%, iar ulterior, de la 1 ianuarie 2021, cu încă 30%. Totodată, în prima jumătate a anului viitor este preconizată o altă majorare – cu 40%.
Modificarea propusă vine ca un prim pas pentru realizarea obiectivului de dublare a salariilor pentru personalul medical, a menționat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.
Astfel, documentul prevede completarea Legii menționate cu prevederea ce va oferi dreptul personalului medical din autoritățile medicale și de asistență socială de a beneficia de spor specific în mărime de 30% din suma anuală a salariilor de bază.
Redacția actuală a Legii nr. 270 indică limita totală a părții variabile pentru diferite tipuri de autorități, care include sporul pentru performanță în mărime de 10% din suma totală a salariilor de bază și sporul specific, care poate fi dedus din limita totală a părții variabile și limita sporului pentru performanță.
Potrivit notei informative, de acest drept vor beneficia circa 4,5 mii unități de personal medical. Cheltuielile necesare pentru 3 luni ale anului curent sunt estimate la 40 mil. lei.
Tot în acest context, Guvernul și-a asumat răspunderea și pentru proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020.
Prevederile acestui proiect sunt menite să atenueze consecințele situației epidemiologice asupra sistemului medical, a populației vulnerabile, a mediului de afaceri, precum și a consecințelor calamităților naturale din țară, a menționat Serghei Pușcuța.
Principalele măsuri se referă la:
- majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale, începând cu 1 septembrie 2020
- acordarea suportului unic în sumă de 700 lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale a căror cuantum nu depășește 3 mii lei lunar
- majorarea alocațiilor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
Astfel, veniturile bugetului de stat vor fi majorate cu 52,4 mil. lei, cheltuielile – cu 1,283 mld. lei, iar deficitul – cu 1,231 mld. lei.
Cele mai mari majorări sunt pentru domeniile ocrotirea sănătății, protecție socială, economie și serviciul de stat cu destinație generală.
Ultimele două proiecte asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea sunt cele de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020.
După cum a explicat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 se majorează cu 469584,0 mii lei.
Astfel, subprogramul „Protecţie în legătură cu pierderea întreţinătorului” se majorează cu 3275,6 mii lei. Suma respectivă se referă la activitatea nouă inclusă în subprogram, cu finanțare de la bugetul de stat – „Asigurarea dreptului la indemnizații urmașilor personalului medical decedat în lupta cu COVID-19”.
În același timp, veniturile FAOAM vor fi majorate cu 427 999,2 mii lei și cheltuielile – cu 533 997,7 mii lei.
Necesitatea elaborării proiectului este determinată de situaţia epidemiologică şi asigurarea sustenabilității financiare a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală privind acoperirea cheltuielilor necesare îmbunătățirii condițiilor de muncă și motivării corespunzătoare ale angajaţilor din cadrul instituțiilor medico – sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, a spus Viorica Dumbrăveanu
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1752 vizualizări
Data publicării:
01 Iulie /2020 16:05
Catalogul tematic
Administrare fiscală | Noutăți
Etichete:
FAOAM | bass | buget | personal medical | salarii
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.