Știri
Moldova Business Week: platformă de discuții și schimb de bune practici
Circa 1500 de antreprenori, investitori, importatori și finanțatori din 24 de țări ale lumii participă la cea de-a VI-a ediție a evenimentului Moldova Business Week (MBW) ce se desfășoară la Chișinău în perioada 13-16 noiembrie curent.
Acesta este considerat unul dintre cele mai importante evenimente economice din țara noastră, fiind consacrat mediului de afaceri, promovării exportului și atragerii investițiilor. MBW este organizat începând cu anul 2014 de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului, iar din anul 2018 organizatorul este Agenția de Investiții.
Moldova Business Week–2019 oferă oportunități de discuții despre potențialul investițional al unor sectoare strategice ale țării noastre, precum industria agroalimentară, industriile creative și producția TV/cinematografică, energie regenerabilă, turism și tehnologia informațiilor și comunicațiilor. În cadrul discuțiilor vor fi prezentate tendințele economice naționale și internaționale, politicile de ameliorare a climatului de afaceri și atragere a investițiilor și vor fi prezentate istorii de succes ale investitorilor străini în țara noastră.
Directorul Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, a menționat în cadrului evenimentului de deschidere că Moldova Business Week este o platformă importantă de schimb de informații și bune practici în vederea implementării politicilor pentru dezvoltarea economică a țării.
Republica Moldova demonstrează în continuare deschidere pentru atragerea investițiilor de calitate, aceasta fiind o prioritate la nivel național, a reiterat speakerul.
Drept cea mai mare platformă care aduce cei mai mari investitori a declarat evenimentul ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, referindu-se la importanța acestuia. Este esențial să asigurăm protejarea proprietății investiționale, iar pentru aceasta trebuie să creăm un mediu pro-business și un set de reguli foarte clare pentru investitori, care să nu se schimbe atât de frecvent, pentru că oamenii de afaceri au nevoie de predictibilitate, consideră Vadim Brînzan.
Uniunea Europeană este cel mai mare partener strategic al Moldovei, a menționat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Pe parcursul celor cinci ani de la semnarea Acordului Liber Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au trecut la un alt nivel, mai avansat.
UE și-a consolidat poziția de principal partener strategic comercial al Republicii Moldova. Este bine cunoscut faptul că circa 2/3 din exporturile din Moldova merg către piața UE, iar majoritatea investițiilor directe vin din UE, reprezentând peste 80% . În Republica Moldova deja sunt prezenți investitori europeni de talie mondială, ceea ce a permis dezvoltarea unor sectoare noi pentru economia moldovenească, cum ar fi cel de automotive, TIC, precum și crearea a mai mult de 15 mii locuri noi de muncă, a menționat Ambasadorul.
SUA, la fel, sunt cointeresate de continuarea relațiilor economice cu Republica Moldova, a declarat Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan.
Dorim să consolidăm climatul investițional în Republica Moldova, astfel ca pentru investitorii americani Moldova să reprezinte destinația lor preferată pentru efectuarea investițiilor, a declarat Ambasadorul.
Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a vorbit despre importanța îmbunătățirii analizei macro-financiare, precum și elaborarea bugetului din perspectivă macro. De asemenea, a menționat că, pentru minister, este o prioritate transparentizarea cheltuielilor autorităților publice, precum și asigurarea unei predictibilități pentru investitori în ceea ce privește cadrul normativ.
Potrivit datelor, în anul 2018 cele mai multe investiții străine în țara noastră au fost efectuate în industria prelucrătoare (24,8%), activități financiare și de asigurări (24,2%), producerea și furnizarea de energie termică și electrică, gaze, apă caldă și aer condiționat (13,2%), comerț cu ridicata și amănuntul (16,4%), informații și comunicare (8,9%), transport și depozitare (5%) și tranzacții imobiliare (4,5%).
Totodată, influxul net de capital sub formă de investiții străine directe a constituit în 2018 peste $196 mil., în creștere cu 31,3% față de anul 2017.
Panelurile de discuții în cadrul evenimentului MBW 2019 vor continua pe parcursul următoarelor zile.
P.P. „Monitorul fiscal FISC.md”, în calitate de partener media, va reveni cu detalii.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1151 vizualizări
Data publicării:
13 Noiembrie /2019 15:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Moldova Business Week | platformă | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.