Știri
Nucul, produs cu valoare adăugată înaltă și multe probleme
Necesitatea actualizării Legii privind culturile nucifere, îmbunătățirea politicii de subvenționare pentru susținerea producătorilor de nuci, crearea unei cooperative a producătorilor de nuc și alte culturi nucifere, dar și responsabilizarea producătorilor autohtoni de material săditor sunt doar o parte din subiectele discutate în cadrul unei ședințe organizate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) la solicitarea producătorii și exportatorii de nuci din Moldova.
Analizând sistemul de subvenționare, care la momentul actual ia în calcul suprafața plantației, nu și densitatea și soiurile sădite, aceștia s-au referit la costurile diferite chiar de la plantarea livezilor. Astfel, per hectar fiind sădiți 100-125 de pomi, este necesar ca valoarea subvenției să fie de circa 14 mii lei, pentru 126-178 pomi – 20 de mii lei, iar la densitatea de 178-358 de copaci suma ar trebui să constituie 30 mii lei. Diferă și cheltuielile pentru înființarea unei livezi de nuci clasice și intensive. În cadrul ședinței s-a constatat că unii producătorii înființează livezi de nuc fără a lua în calcul productivitatea soiul plantat sau solicitarea acestuia pe piață. În această situație avem livezi de nuci ce oferă mai puțin de 0,5 tone per hectar, în timp ce există soiuri care chiar din primii ani de intrare în rod garantează roada de 1,5-2 tone per hectar.
Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, a comunicat că, în urma analizei pieței, este creată o listă a soiurilor ce trebuie subvenționate, acestea fiind solicitate de exportatori. Totodată, urmează a fi excluse din sistemul de subvenționare soiurile ce nu corespund cerințelor pieței. Încă o problem trasată este că producătorii de material săditor continuă să producă soiuri ce nu au viitor, iar cei ce se confruntă cu problema comercializării soiurilor nesolicitate pe piață defrișează livezile, unele dintre care au fost subvenționate anterior.
Georgeta Mincu, ministrul MADRM, a menționat că, pentru a lua în calcul cele expuse autoritatea va verifica etapa de elaborare și implementare a Registrului producătorilor de culturi nucifere. Acesta ar putea contribui la realizarea planificării potențialelor plantații de soiuri în vederea cuantificării suportului necesar, la identificarea producătorii ce intenționează să efectueze investiții în următorii cinci ani în domeniu. Totodată, MADRIM elaborează o nouă Strategie de dezvoltare, în care vor fi incluși indicatorii pentru plantații, inclusiv volume, sume de suport din Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Rurală. Ministrul a asigurat că MADRM va întreprinde măsuri și va acorda întreg suportul necesar producătorilor de nuci.
În cadrul ședinței a fost analizată și posibilitatea creării unui Consiliu pe filiera produselor nucifere, scopul activității căruia ar fi facilitarea comunicării dintre autorități și producători, identificarea unei formule clare și eficiente de susținere a acestora și, în final, dezvoltarea acestui sector cu valoare adăugată înaltă.
Amintim că, la momentul actual în RM plantațiile de nucifere ocupă 16-17 mii hectare, altele 13 mii hectare sunt plantate de-a lungul traseelor naționale. Circa 95% de miez de nucă produs în Moldova este exportat. Pe piața Uniunii Europene țara noastră este pe locul trei printre furnizori, cedând primele două poziții SUA și Chile.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1222 vizualizări
Data publicării:
24 Octombrie /2019 14:30
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
nuci | Export | sedinta | ministerul agriculturii
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.