Știri
Prima Casă, la prima aniversare
La un an de la
lansarea Programului de stat „Prima casă”, 1800 de persoane și-au procurat propria locuință, iar valoarea acestora este de
1,026 mld. lei. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizate de
Ministerul Finanțelor.
Programul „Prima casă” este un program național care oferă posibilitate tinerilor să acceseze credite ipotecare în condiții mai avantajoase, statul oferind suport beneficiarilor la toate etapele programului – de la contractarea împrumutului până la rambursarea acestuia, a menționat ministrul Finanțelor,
Ion Chicu.
Potrivit datelor prezentate, în anul 2018, de la bugetul de stat au fost achitate compensații în valoare de 410 235 lei, dintre care pentru angajații din sectorul public – 162459 lei, iar pentru familiile cu mulți copii – 247776 lei. Totodată, după cum a anunțat ministrul, în primul trimestru al anului 2019, compensațiile achitate s-au dublat, ceea ce vorbește despre creșterea popularității programului.
De asemenea, ministrul s-a referit la avantajele programului, printre care: termenul de rambursare de 25 de ani, comisioane bancare și taxe de stat reduse, prima contribuție de minim 10%, rate lunare mai mici, partajarea riscurilor de către stat prin oferirea garanției etc.
Cu alte date statistice ce țin de programul „Prima Casă” a venit Petru Gurgurov, directorul general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) - autoritatea delegată să emită garanții în numele statului.
Potrivit lui, la moment sunt depuse 1950 de cereri din partea solicitanților, vârsta medie a beneficiarilor fiind de 31 ani. Suprafața totală locativă procurată prin intermediul programului constituie 106 083 m2. Preponderent se procură apartamente, doar 7% constituie case de locuit individuale.
În fiecare lună crește numărul solicitărilor pentru acest program. În luna martie sunt înregistrate peste 280 de cereri, fiind, de fapt, un record. Din numărul total de cereri, pentru 230 sunt emise deja garanții financiare, a anunțat directorul interimar ODIMM.
Acesta a mai menționat că ODIMM are ca misiune revizuirea, la fiecare 6 luni, a ratei dobânzilor la acordarea creditelor. Astfel, dacă la începutul programului aceasta a constituit 9,03%, ulterior aceasta a fost redusă la 8,03%, iar la momentul actual se acordă garanțiile financiare cu o rată de 5,8%.
Totodată, din plafonul de 1 mld. de lei prevăzut pentru program, 44% au fost utilizate.
Coordonatorul superior al proiectului din cadrul ODIMM, Vadim Îndoitu, a informat despre lansarea aplicației tehnice de verificare a statutului dosarului solicitantului programului. Instrumentul a fost creat ca urmare a multiplelor solicitări de verificare a statutului atât din partea băncilor, cât și din partea beneficiarilor.
Prima Casă 4
Potrivit datelor, de succes se bucură și programele „Prima Casă 2” și „Prima Casă 3”.
În cadrul primului angajații din sectorul bugetar pot beneficia de ajutor din partea statului în valoare de 50% din costul împrumutului, iar „Prima Casă 3” este destinat familiilor cu mulți copii, care pot beneficia de ajutor din partea statului în mărime de la 10% la 100% din costul creditului ipotecar, în funcție de numărul copiilor în familie.
Potrivit datelor prezentate, la situația din 1 martie curent erau înregistrare 259 cereri pentru a beneficia de programul „Prima Casă 2”. Totodată, în cadrul acestui program sunt înregistrați 64 de beneficiari care activează în domeniul educației, 34 – în domeniul sănătății, 14 – în apărare națională, 85 - ordine publică etc. În același timp, sunt înregistrați 522 de beneficiari (cu 890 de copii) ai Programului „Prima casă 3”.
În cadrul conferinței Ion Chicu a anunțat că autoritățile muncesc la dezvoltarea programului „Prima casă 4”, care ar putea fi lansat în luna iunie 2019.
Programul va fi implementat pentru angajații din câmpul muncii, indiferent de domeniu și va avea o formulă specială, care va ține cont de contribuția fiecărui la buget prin taxe și impozite - aceasta este ideea proiectului. Va fi o corelare dintre compensația acordată de la bugetul de stat și contribuțiile beneficiarilor, a menționat ministrul.
Referindu-se la perspectivele programului, Ion Chicu a declarat că, anual, am putea avea circa 3200 de beneficiari ai programului „Prima Casă”, ceea ce înseamnă că, până în anul 2023, vor fi înregistrate circa 15 mii de persoane care își vor procura casă prin intermediul programului.
Aplicând aceiași formulă de calcul, acești 15 mii de beneficiari anual ar contribui la bugetul public național cu contribuții sub formă de impozite și taxe în mărime de 720 mil. lei.
Totodată, ministrul a anunțat că, în cadrul altui program oferit tinerilor, lansat în luna februarie curent – Facilități de Creditare a Tinerilor – sunt înregistrați 16 beneficiari. Aceștia au contract credite pentru procurarea tehnicii agricole, crearea sistemelor de irigare etc. Pentru acest program sunt alocate 7,47 mil. lei, la rata de 6%.
1470 vizualizări
Data publicării:
26 Martie /2019 14:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
prima casa | ODIMM | Ion Chicu | Ministerul Finanţelor | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.