Știri
Reforma salarizării, în așteptarea cadrului normativ secundar
În perioada 17-21 decembrie 2018, contabilii din instituțiile bugetare vor fi instruiți în domeniul punerii în aplicare a
Legii privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar. Anunțul a fost făcut de secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor,
Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă dedicate lansării procesului de implementare a reformei salarizării.
Noua lege stabilește un mecanism unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde toate regulile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcțiilor din sectorul bugetar, care garantează un salariu minim de 2000 de lei. Sfera de aplicare a sistemului unitar de salarizare cuprinde toate categoriile de angajați din sectorul bugetar, inclusiv persoanele de demnitate publică, judecătorii, procurorii, funcționarii publici cu statut general și cu statut special.
Primul succes mare al acestei legi este că noi am reușit să aducem tot sistemul public într-un sistem unic de salarizare, astfel încât pentru fiecare categorie din acest sector să avem abordări identice în ceea ce privește calcularea și stabilirea salariului, a menționat secretarul de stat.
Legea a intrat în vigoare la 1 decembrie curent, însă, potrivit secretarului ministerului, propriu-zis, aceasta va fi pusă în aplicare la 14 decembrie, odată cu aprobarea cadrului secundar de punere în practică a legii.
Este necesară elaborarea cadrul normativ secundar și aici este vorba de hotărârea de Guvern care va pune în aplicare Legea nr. 270. Proiectul respectiv a fost elaborat de Ministerul Finanțelor și este la avizare la toate instituțiile interesate. În ședința de Guvern din 12 decembrie sperăm să fie aprobat, astfel ca în Monitorul Oficial din 14 decembrie această hotărâre să fie publicată. Odată cu publicarea, va fi lansat procesul propriu-zis de implementare a legii în instituțiile bugetare, a menționat Ion Chicu.
În același timp, un volum de lucru semnificativ în implementarea legii revine și autorităților bugetare, care trebuie să elaboreze un șir de acte normative interne, cum ar fi Regulamentul cu privire la sporul de performanță, Regulamentul privind acordarea sporului pentru condiții specifice de muncă, Ordine privind atribuirea treptei și clasei de salarizare etc.
Totodată, Ion Chicu a anunțat că a fost instituit un grup de formatori din 100 de specialiști care vor acorda suport pentru contabili în procesul de calcul al salariilor în condițiile noi, fiecare formator fiind responsabil de circa 25-30 de autorități. Prima ședință a acestui grup va avea loc sâmbătă, 8 decembrie.
De asemenea, cei interesați pot apela, începând cu 5 decembrie, la linia specială privind aplicarea prevederilor Legii din cadrul centrului Unic de Apel. Potrivit datelor, deja au fost înregistrate peste 70 de apeluri, majoritatea întrebărilor fiind despre salariul concret pentru categorii de angajați, calculat conform noilor prevederi. Linia specială va funcționa până la sfârșitul lunii februarie.
Totodată, șefa direcției politici salariale și monitorizarea angajaților din sectorul bugetar, Raisa Ghilan, a explicat mecanismul de elaborare a noului sistem de salarizare.
Potrivit ei, prima etapă a fost analiza celor 1900 de posturi conform unor criterii ce țin de complexitatea lucrărilor, responsabilitate etc.
Conform acestor criterii a fost stabilit un punctaj pentru fiecare funcție, după care toate funcțiile au fost plasate pe o ierarhie și li s-au atribuit coeficienți de la 1 la 15. După această etapă a avut loc evaluarea valorilor de referință, reieșind din capacitatea noastră bugetară, valoarea medie fiind stabilită la 1500 lei. Prima valoare este de 1000 de lei și se aplică pentru persoanele cu funcție de demnitate publică din cadrul Parlamentului. Valoarea de 1300 de lei se aplică pentru persoanele cu demnitate publică finanțate din bugetul de stat, iar pentru cele finanțate din bugetul local – 1500. Pentru profesori, valoarea de referință este de 1600 lei, a explicat aceasta.
Prevederile Legii privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar se vor aplica la circa 200 mii salariați din 2700 de instituții bugetare.
Legea privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar și decretul de promulgare a acesteia au fost publicate în Monitorul Oficial din 30 noiembrie curent.
2749 vizualizări
Data publicării:
06 Decembrie /2018 16:46
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
reforma | salarii | Ion Chicu | buget de stat | buget local | angajat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.