Știri

Сomercializarea produselor din tutun: la 15 august intră în vigoare noi prevederi

La 15 august curent intră în vigoare alin. 5 art. 25 din Legea nr. 278/2007 privind controlul tutunului, prin care se interzice expunerea vizibilă în spațiile publice a produselor din tutun și a produselor conexe, acestea urmând a fi plasate în boxe speciale închise.
 
Legea mai prevede că lista produselor din tutun şi a produselor conexe disponibile pentru comercializare cu indicarea prețurilor acestora, imprimată pe hârtie albă cu caractere negre, se va prezenta de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulți.
 
Agenții economici din domeniu au mai multe neclarități în acest sens, iar la solicitarea Asociației Businessului European (EBA) și Asociației Patronale a Subiecților Comerțului Interior „ProBiz”, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru în comun cu Agenția Națională pentru Sănătatea Publică au organizat o ședință pentru a examina problemele cu care se confruntă companiile.
 
Potrivit directorului executiv EBA, Mariana Rufa, unele companii deja au achiziționat instalații care să nu permită vizibilitatea produselor din tutun, însă au întrebări ce țin de procesul de comercializare, pentru că, în momentul deschiderii vitrinei de către vânzător, țigările oricum vor deveni vizibile. Astfel, agentul economic va încălca legea și va fi pasibil de amendă.
 
„În momentul de față avem două acte normative care prevăd interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun în spații publice. Vorbim despre Legea nr. 278 și Hotărârea Guvernului nr. 1065. În același timp, nu există o ghidare din partea autorităților privind aplicarea acestor prevederi, ceea ce creează multe incertitudini. Piața a avut la dispoziție cinci ani pentru a se pregăti, respectiv, în acest răstimp agenții economici au investit milioane de lei în instalarea de echipamente care să nu permită vizibilitatea acestor produse. Prețul unui asemenea echipament variază între 14-40 mii lei, deoarece depinde și de tipul magazinului – mini-market, stație peco sau magazine mari”, a menționat directorul EBA.
 
Președintele Asociației „ProBiz”, Victor Durleșteanu, a menționat că agenții economici din domeniu așteaptă o claritate în interpretarea cadrului legal și o previzibilitate. Una din neclarități ține de spațiile unde urmează a fi instalate aceste boxe, pentru că suprafețele sunt deseori limitate, cum ar fi în cazul magazinelor mici din zonele rurale.
În Legea nr. 278/2007 se menționează doar că unitățile cu suprafața comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun şi produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanță de cel puțin 200 m de la instituțiile de învățământ şi instituțiile medico-sanitare.
 
La rândul său, directorul-adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică, Ion Șalaru, a menționat că instituția va veni în viitorul apropiat cu un ghid care să explice modalitatea de aplicare a prevederilor despre interzicerea expunerii țigărilor în vitrine și rafturi.
 
Menționăm că, în țări precum Rusia, Belarus, Finlanda, Letonia, Estonia, Marea Britanie, Croația, Slovenia, Islanda deja au pus în aplicare aceste prevederi  (unele state încă din anul 2001), produsele din tutun fiind plasate în instalații speciale. În acest context, EBA a propus autorităților și un studiu privind practica internațională.
 
Conform datelor oficiale, în țara noastră peste 9000 de puncte comerciale au în vânzare produse din tutun.
 
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1742 vizualizări

Data publicării:

14 Iulie /2020 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

produse din tutun | produse conexe | comercializare | Consiliul Economic | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon