Știri
ZEL Bălți, la 10 ani de activitate
Pe parcursul a 10 ani de activitate, în cadrul Zonei Economice Bălți au fost create 11,5 mii locuri de muncă cu un salariu mediu de peste 10 mii lei, fiind înregistrați 67 de rezidenți – companii străine care au efectuat investiții de $203 mil. și care exportă anual produse industriale în sumă de circa 410 mil. euro.
În cadrul ședinței Clubului Presei Economice,
Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălți, a prezentat realizările și provocările zonei economice, menționând că povestea de succes a ZEL Bălți a pornit de la colaborarea cu Grupul Draexlmaier, care a devenit rezident în cadrul zonei în anul 2010, creând circa 5200 locuri de muncă.
Zona Economică Liberă Bălți este reprezentată acum în toată țara, în toate cele trei regiuni de dezvoltare. În total avem 18 subzone, 2 dintre care în Cahul, a menționat Marin Ciobanu.
În același timp, fondul de salarizare a ajuns pe parcursul celor 10 ani la $55 mil., iar taxele și impozitele achitate către bugetul de stat și bugetele locale constituie $24 mil.
Una din prioritățile ZEL Bălți pentru anul 2020 este crearea Parcului de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie. După cum a anunțat administratorul ZEL Bălți, pachetul cu actele pentru constituirea acestuia deja a fost transmis Guvernului, fiind efectuat și un studiu de fezabilitate.
Crearea Parcului va contribui la dezvoltarea întregii infrastructuri pentru companiile autohtone. Avem deja 6 întreprinderi mari care doresc să activeze în cadrul Parcului. Cred că, până la sfârșitul anului curent, vom avea peste 100 de locuri noi de muncă cu valoare adăugată înaltă, a menționat Marin Ciobanu.
O altă prioritate pentru zona economică este dezvoltarea în continuare a Colegiului de Inginerie, care, conform administratorului ZEL, a fost un proiect foarte ambițios pentru zonă, fiind conceput acum cinci ani. Colegiul funcționează după modelul de instruire duală, iar în procesul de studii sunt antrenate 19 companii.
Un alt obiectiv important este dezvoltarea Programului de suport pentru furnizorii locali, care are drept scop interconectarea companiilor mici și mijlocii la corporațiile mari care la moment activează în ZEL Bălți, precum și la nivel național.
Prin acest program ne dorim să substituim importurile, deoarece la moment în țară se înregistrează o balanță comercială negativă. Ne propunem să substituim importurile realizate acum la 100% de corporațiile transnaționale, pe cât e posibil, cu produsele IMM-urilor autohtone. La prima etapă vor fi selectate 300 de companii. Guvernul deja a alocat circa 15 mil. lei pentru a oferi suport IMM-uri în aderare la acest program.
În țara noastră ar putea fi create platforme industriale multifuncționale. Marin Ciobanu consideră că, aceste structuri vor fi create în raioanele în care nu există zone economice, subzone și parcuri industriale. Astfel de platforme ar putea fi create în 16 raioane. La prima etapă sunt planificate investiţii de circa 14,5 mil. lei pentru proiectare şi aducerea în locaţia aleasă pentru platformă a tuturor utilităţilor necesare pentru dezvoltare şi atragere de investiţii. În a doua etapă se preconizează dezvoltarea a trei proiecte-pilot de astfel de platforme hale la chei, ceea ce necesită investiţii de circa 10 mil. euro pentru fiecare. Dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale este prevăzută şi de Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030.
Totodată, la moment ZEL Bălți este în proces de negociere cu 5 companii noi din domeniul automotive și robotică.
Într-o oarecare măsură, activitatea Asociației Investitorilor Străini (FIA) este sincronizată cu cea a ZEL Bălți, pentru că o bună parte din investitori sunt rezidenți ai zonei economice, a menționat directorul executiv al Asociației, Ana Groza.
Cea mai mare provocare a companiilor străine este legată de insuficiența forței de muncă. În acest sens, investitorii sunt interesați de liberalizarea relațiilor de muncă, își doresc un Cod al muncii mai flexibil, cu accent pe contractul individual și mai puțină influență sindicală în relația angajator-salariat, a menționat directorul executiv al FIA.
Notă: ZEL Bălți a fost creată prin Legea nr.26 din 04.03.2010 privind Zona Economică Bălți. Deschiderea oficială a zonei economice a avut loc la 26 mai 2010.
1049 vizualizări
Data publicării:
26 Februarie /2020 12:51
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
ZEL Bălți | dezvoltare economica | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.