Întrebări și răspunsuri

icon Hrana organizată a angajaților rezidentului parcului IT

Care este modalitatea de deducere a cheltuielilor pentru hrana organizată a angajaților, dacă agentul economic până în luna mai a aplicat regimul general de impozitare, iar începând cu luna iulie acesta s-a înregistrat ca rezident al parcurilor pentru tehnologia informaţiei? Urmează oare aceste plăți să fie constatate ca facilități acordate angajaților? În conformitate cu prevederile art. 24 alin. (19) din Codul fiscal (CF), se permite deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator pentru hrana organizată a angajaților conform modului stab...

author icon

Daniela Gulea

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați. Pentru a vă abona selectați abonamentul

Deja sunt abonat
image

Abonament Premium

2 499 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

1 599 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

799 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

159 MDL

Comandă acum

2863 vizualizări

Data publicării:

03 Septembrie /2019 10:36

Catalogul tematic

Impozitul pe venit | Noutăți

Etichete:

hrana organizata | rezident | parc it | monitorul.fisc.md | deducerea cheltuielilor

2 comentarii

PENTALOG CHI S.R.L.

06 Septembrie /2019 15:21

Buna ziua,
Comparand articolul dvs referitor la alte plăţi decât salariul (si anume ce tine de compensarea cheltuielilor salariaţilor în limitele stabilite de actele normative — hrana organizata, diurna, asigurare medicala, etc) observ ca se contrazice cu ceea ce a scris autorul Dorel Noroc in revista Contabilitate si audit nr.11/2018- «Astfel, în cazul în care alte plăţi decât salariul (diurna, primele de asigurare facultativă de asistenţă medicală peste limitele prevăzute de legislaţie, abonamentele de fitness pentru salariaţi etc.), efectuate pe parcursul anului 2018 în folosul angajaţilor rezidenţilor parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au fost acordate în baza unuia din documentele menţionate în art. 4 din CM (spre exemplu, actul normativ la nivel de unitate sau contractul colectiv de muncă), acestea vor fi calificate ca fiind plăţi salariale din care nu se calculează impozit pe venit, prime de AOAM şi contribuţii ASSO, acestea din urmă fiind parte componentă a impozitului unic în mărime de 7 % din venitul din vânzări.». Respectiv, articolele se contrazic in privinta notiunii de «plata salariala» in contextul in care compania este rezidenta a parcului IT. Urmatorul aspect care devine neclar este legat de completarea darii de seama ISAPTI17, deci, "În coloana 4 se indică suma totală a venitului din salariu îndreptat spre achitare în perioada fiscală, care include salariul de bază, salariul suplimentar, precum și plățile de stimulare și compensare, inclusiv facilitățile acordate de către angajator.". In final, care af fi «platile salariale» necesar de declarat in ISAPTI17- sumele achitate pentru hrana organizata in intregime sau doar in partea ce depaseste limita stabilita de 45 MDL, respective sumele diurnelor in limita stabilita sau doar partea ce depaseste limita?
Cu respect,
Maria Gnaciuc

Marina Damaschin

09 Septembrie /2019 08:16

icon

PENTALOG CHI S.R.L.

Bună ziua,
Potrivit art. 367 pct. 4) din CF, plăţi salariale reprezintă orice plată efectuată angajaţilor sau în folosul acestora de către rezidenţii parcurilor IT în baza legislaţiei muncii şi actelor normative ce conţin norme ale dreptului muncii.

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon