Știri
Racordare la standardele europene de protecție a consumatorilor
Drepturile consumatorilor la încheierea contractelor vor fi protejate conform standardelor europene – guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens.
Vicepremierul și ministrul economiei Stephane Christophe Bride a menționat, că elaborarea proiectului Legii privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor a fost realizată în vederea executării măsurilor, prevăzute în Acordul de Asociere RM-UE, anexa III, ce se referă la protecția consumatorilor.
Proiectul prevede norme privind încheierea contractelor la distanță și a contractelor negociate în afara spațiilor comerciale de către consumatori.
Astfel, sunt reglementate cerințele privind informațiile, ce necesită a fi oferite consumatorului în stadiul precontractual, forma în care urmează a fi informat, atunci cînd contractele sunt negociate în afara spațiilor comerciale. De asemenea, sunt reglementate aspectele ce țin de livrarea mărfurilor în baza contractelor încheiate, transferul riscului, comisioanele percepute pentru folosirea unor mijloace de plată.
O noutate a proiectului de lege este introducerea unui termen unic de 14 zile de revocare a consumatorului din contractele încheiate și a formularului tipizat de revocare.
Este preconizat și un termen limită de livrare a mărfurilor în baza contractelor încheiate – nu mai tîrziu de 30 de zile, dacă părțile nu au căzut de acord asupra unei anumite date de livrare.
Comercianților li se interzice perceperea de la consumatori a unor comisioane, care depășesc costul suportat de ei pentru utilizarea unui anumit mijloc de plată.
În cazul vînzării nesolicitate, consumatorul este scutit de obligația de plată în legătură cu bunurile sau serviciile nesolicitate.
Tot în aceiași ședință guvernul a aprobat completări la articolul 344 al Codului contravențional, în scopul stabilirii sancțiunilor pentru încălcarea cerințelor legislației privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor.
Astfel, nerespectarea cerințelor de informare a consumatorilor la încheierea contractelor, în perioada precontractuală va fi sancționată cu amendă de la 600 lei pînă la 1000 lei, aplicată persoanei cu funcție de răspundere și de 1400 lei la 2000 lei, aplicată persoanei juridice,adică întreprinderilor, care nu respectă cerințele de informare.
Sunt prevăzute amenzi mari și pentru prezentarea incompletă sau eronată a informației.
De asemenea, amenzi vor fi aplicate pentru nerambursarea sau rambursarea cu depășirea termenului unic stabilit de 14 zile de la data în care comerciantul este informat despre decizia consumatorului de revocare a contractului, a sumelor pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului. Amenzile în aceste cazuri vor oscila între 2000 lei și 3000 lei, aplicate persoanei cu funcție de răspundere și între 3000 lei și 4000 lei – persoanei juridice.
Ambele proiecte de legi urmează să fie examinate și adoptate de către
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1445 vizualizări
Data publicării:
24 Septembrie /2015 11:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
standarte europene | protectia consumatorilor | contract
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.