Știri

Asigurarea accesului produselor moldovenești în supermarkete a fost discutată într-o ședință la Ministerul Economiei

Modalitățile de acces a produselor moldovenești în supermarkete au fost discutate în cadrul unei ședințe cu participarea producătorilor locali și ai reprezentanților rețelelor de comerț din Moldova, convocată de viceministrul Economiei, Octavian Calmâc. Reprezentanții mai multor asociații de producători s-au plâns că unele rețele de supermarkete practică diverse taxe discriminatorii, cum ar fi taxa de intrare, taxa de prezență, taxa de raft, taxa de colț de raft, plata pentru acțiuni de marketing, etc. Totodată, unele magazine își achită furnizorii de produse tocmai peste 30-45 de zile, în această perioadă fiind livrate până la 5 loturi de produse, iar astfel producătorii creditează rețeaua de comerț. La rândul lor, reprezentanții rețelelor de comerț au invocat incapacitatea unor producători moldoveni de a asigura livrarea continuă a produselor în cantitățile necesare, prețul ridicat, calitatea produselor sau ambalarea necalitativă a acestora și alte probleme care îi fac să prefere produsele importate.
„Producătorii au, pe lângă obiectivele strict economice, și o povară socială, ei creând și menținând locuri de muncă în Moldova. Deaceea, față de piața internă trebuie să avem o atitudine corectă și să promovăm produsele autohtone acolo unde există posibilitatea, și nu să le substituim cu produse similare din import„,
a declarat Octavian Calmâc. Vom propune anumite norme de reglementare care să satisfacă toate părțile interesate, a spus viceministrul Economiei. În cadrul ședinței s-a convenit că Ministerul Economiei va colecta, timp de două săptămâni, propunerile tuturor părților interesate și va elabora modificări la legislație care să conțină atât componenta de reglementare, cât și de supraveghere și sancționare a contravențiilor. Octavian Calmâc a menționat că propunerile legislative au la bază experiența internațională, cum ar fi codul de bune practici în comerț, normele de achitare ale bunurilor preluate spre comercializare, dreptul statului de a anula orice taxă suplimentară introdusă de comercianți sau introducerea reglementărilor ce impun alocarea unei cote de raft destinată produselor locale. Totodată, viceministrul Economiei a făcut apel către producători să-și îmbunătățească structura costurilor pentru a fi mai competitivi în raport cu produsele de import, și să aloce mai multe resurse pentru acțiuni de promovare a produselor.

via www.mec.gov.md

Instituții:

Ministerul Economiei

1276 vizualizări

Data publicării:

28 Martie /2014 11:16

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Ministerului Economiei | producatorii autohtoni | comerţ

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon