Știri

Votat de Parlament: Moldovenii care aduc bunuri în țară se vor bucura de înlesniri

Reprezentanții diasporei vor fi scutiți de taxe la introducerea bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova. Un proiect în acest sens a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Deocamdată, Legislativul nu a stabilit mecanismul de aplicare a proiectului. Pe de altă parte, comuniștii susțin că acest proiect va genera contrabandă de proporții. Proiectul de lege a fost propus de președintele Parlamentului, Igor Corman.
Acest proiect de lege propune un lucru foarte important: să nu-i penalizăm prin taxe vamale. Este o dovadă de respect, pentru că dispora contribuie la susținerea comunității noastre locale. Propun să nu-i tratăm ca pe firmele comerciale care fac importuri, pentru că acești moldoveni nu fac business, ei își aduc un televizor, un calculator, ei nu trebuie taxați pentru aceste bunuri, a declarat șeful Legislativului.
În prezent, de aceste scutiri pot beneficia cetățenii moldoveni care înainte de plecarea peste hotare, au efectuat procedura de scoatere de la evidență de la locul de trai din țară și s-au stabilit cu traiul permanent peste hotare. Totuși, mai mulți moldoveni nu au efectuat această procedură. Din acest motiv, pentru a garanta o echitate de tratament juridic celor plecați peste hotare s-a propus scutirea de taxe la aducerea din țară a bunurilor de uz personal. Moldovenii care vor aduce aceste bunuri vor trebui să facă dovada că acestea nu sunt destinate activității comerciale sau de producție. Guvernul urmează să identifice procedurile de aplicare a acestei legi, precum și actele care vor fi prezentate de reprezentanții diasporei.

via agora.md

2123 vizualizări

Data publicării:

21 Iulie /2014 09:33

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

taxa vamala | bunuri | Moldova

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon