Știri

Amenzi de 16 ori mai mari pentru produse ofensive. Ce proiect propune Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

Agenții economici care vor comercializa produse ofesive pentru sănătatea consumatorilro vor fi sancționați cu amenzi de până la 5.000 de lei, potrivit unei inițiative a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Asfel, după modificările la Codul Contravențional, sancțiunile vor fi de 16 ori mai mari decât sunt în prezent. Declarații la acest subiect au fost făcute de șeful ANSA, Ion Sula, la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA.
În cazul în care este depistat un produs neconform sau ofensiv, noi am avut multe cazuri de acest gen, și respesctiv, agentului economic i se aplică o sancțiune. În prezent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este un agent constatator, facem proces verbal și îl transmitem în judecată, iar instanța își exprimă hotărârea. Deja am intervenit la Codul Contravențional unde Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, conform experienței europene, va putea aplica sancțiuni directe, atunci și șeful de subdiviziune sau vicedirectorul sau directorul o să aibă dreptul să aplice sancțiunile respective. Eu consider că este un instrument foarte bun. Aceste sancțiuni se ridică la 5.000 de lei. Până acum, aceste amenzi erau de 200 - 300 de lei, a declarat șeful ANSA, Ion Sula.
Totodată, ANSA intenționează să lanseze o companie de sensibilizare a consumatorilor, astfel încât să procure produse alimentare doar în locuri autorizate.
Vom veni în curând cu o campanie de sensibilizare a consumatorului și aici mă refer la comerțul stradal, pentru ca consumatorul să procure produse doar în locuri autorizate - piețe, rețele de magazine, acolo unde Agenția pentru Siguranța Alimentelorn are pârghii de control. În ceea ce privește comerțul stradal, are dreptul numai Agenția penru Protecția Consumatorului să aplice sancțiuni și poliția să nu permită ca aceste produse să fie comercializate, a mai declarat Ion Sula.
Pentru a intra în vigoare, inițiativa propusă de Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor urmează să fie examinată și aprobată de Guvern, iar ulterior, adoptată de Parlament.

via agora.md

1609 vizualizări

Data publicării:

24 Iulie /2014 14:03

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

agenti economici | comerţ | amendă

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon