Servicii electronice

Cumpărăturile online: cum să ai grijă de informaţiile personale pe internet

Deşi sunt o soluţie eficientă pentru a economisi timp, mai ales în preajma sărbătorilor, cumpărăturile online prezintă şi unele riscuri de securitate dacă nu-ţi protejezi parolele şi datele personale. Câteva măsuri simple pe care le poţi pune în practică pentru siguranţa ta în mediul cibernetic le prezintă Huffington Post. Măsurile includ evitarea mailurilor cu sugestii de afaceri puţin credibile şi un proces mai eficient de verificare a parolei, scrie Huffington Post, citat de Mediafax. Dacă faci cumpărături online când eşti conectat la o reţea publică Wi-Fi, shopingul îţi poate compromite informaţii private esenţiale - de la identitate la numărul cardului tău de credit. Atenţie la reţelele WiFi! Reţelele publice wireless nu prezintă siguranţă, aşa că atunci când le foloseşti, ai grijă să ai instalată pe telefon o reţea virtuală privată (VPN). Evitaţi mailurile cu oferte neobişnuite În timpul vacanţei de iarnă se primesc, de obicei, emailuri cu oferte înşelătoare, de obicei prea bune ca să fie adevărate, sau cu informări despre probleme cu o comandă sau un cont de cumpărături. Acestea sunt cele mai întâlnite metode prin care infractorii cibernetici încearcă să te facă să accesezi link-uri care nu ar trebui să fure informaţii personale sau să îţi infecteze dispozitivele. Protejează-ţi conturile mai eficient De fiecare dată când ţi se oferă ocazia de a-ţi face conturile mai sigure, alege un proces de autentificare în doi paşi sau cu mai multe întrebări. Foloseşte o parolă mai bună Îmbunătăţeşte-ţi securitatea prin alegerea unor parole pe care le poţi ţine minte, care sunt greu de ghicit, preferabil cu numere, simboluri şi litere mici şi mari şi care să fie diferite pentru toate conturile pe care le foloseşti. Înainte să introduci detaliile cardului pe un website, asigură-te că site-ul este sigur. Caută simbolul unui lacăt în bara adresei web - aceasta la rândul ei ar trebui să înceapă cu "https://" în loc de "http". Odată ce ai găsit obiectul pe care vrei să îl cumperi de pe un site, aceştia sunt paşii pe care trebuie să îi urmezi ca să-l achiziţionezi:
  • De regulă apeşi pe un buton "Adaugă în coş" sau "Add to Basket".
  • Urmezi instrucţiunile şi îţi completezi detaliile personale - numele, adresa şi contul de mail. Orice casetă goală cu un asterisc alături trebuie să fie completată. Apoi o fereastră de sumar se va deschide, care va conţine detalii de facturare şi lista de cumpărături. Aici trebuie să te asiguri că toate datele sunt corecte.
  • Înainte să trebuiască să plăteşti, vei fi rugat să bifezi o casetă prin care să afirmi că eşti de acord cu condiţiile site-ului, pe care, din nou, ar trebui să le citeşti cu atenţie înainte să începi să bifezi.
  • Apoi vei fi rugat să introduci datele cardului de credit sau de debit. Diferenţa este că dacă foloseşti cardul de credit vei plăti o mică taxă în plus în afara preţului total.
  • După ce finalizezi cumpărarea obiectelor, unele site-uri pot cere o altă parolă, un nivel ridicat de securitate pentru tranzacţiile cu carduri de credit şi de debit. Astfel de măsuri adiţionale de securitate includ "Verified by Visa" de la Visa şi "SecureCode" de la MasterCard.
  • La o tranzacţie cu cardul nu ar trebui să ţi se ceară niciodată codul PIN sau parola de banking online. PIN-ul se foloseşte doar la bancomate şi terminale de plată, cum ar fi casele de la supermarket.

via eco.md

2575 vizualizări

Data publicării:

03 Decembrie /2014 10:02

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

afaceri | internet | contul bancar

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon