Diverse

Cum îmi descriu obiectivul în CV şi cum îmi aleg profesia potrivită

Ce obiectiv să scriu în CV? Cum să-l structurez? La ce să mă refer? Ce-l atrage pe angajator? Oare e bine cum am scris? Ți-ai adresat sau îți adresezi în prezent astfel de întrebări? Uite mai jos câteva indicii pentru tine: Preferabil să-ți descrii concret obiectivul (nu te gândi doar la dezvoltare umană și sociabilitate) Exemplu (1): Vreau să-mi continui cariera în... Exemplu (2): Doresc un loc de muncă cu jumătate de normă. Cum nu este indicat să-ți descrii obiectivul? Exemplu (1): Vreau un job cât mai bine cotat în cadrul unei companii mari. Logica? Cât mai bine cotat nu spune nimic... Cotat din ce punct de vedere? Mai mult, o companie mare poate fi chiar și o companie mică... În funcție de cifra de afaceri, filiale, număr de clienți ș.a. Exemplu (2): Vreau să mă dezvolt profesional lucrând pentru o companie care să-mi valorifice abilitățile. Logica? Din acest obiectiv rezultă că respectivul candidat are multe cereri... Să se dezvolte profesional și angajatorul să-i valorifice și abilitățile. Însă ce oferă în schimb? Corect este: Vreau să mă dezvolt profesional într-o companie unde pot lucra în echipă și contribui alături de colegii mei la îndeplinirea obiectivelor periodice. Acum că ştii obiectivul, cum alegi profesia potrivită pasiunii şi ţintelor tale? Facultatea potrivită? Locul de muncă satisfăcător? Domeniul în care să obțin o calificare? Răspunsurile pentru aceste întrebări este recomandabil să le afli singur, informându-te, ci nu bazându-te doar pe recomandările prietenilor sau rudelor. De ce? Urmează să afli. Este mai dificil să alegi ceva doar pe baza recomandărilor cunoscuților dacă nu afli ce implică domeniul/profesia care-ți este recomandată ci doar te raportezi la faptul că aceasta este bănoasă, ușoară, și că vecinul Ion sau verișoara Marcela au reușit în viață pentru că au termimat Administrarea Afacerilor și au fost angajați de un unchi (unchiul simpatic și descurcăreț) într-o companie la care lucrează cel mai bun prieten al lui... Oau, ce traseu profesional! Când îți alegi o profesie pe baza recomandărilor, chiar dacă este bănoasă dar nu ți se potrivește sau nu ești mulțumit de ea, s-ar putea să te coste mult mai mult decât bani, și anume: Lipsa entuziasmului, stări de plictiseală, vei cheltui foarte mult doar ca să compensezi lipsa de adrenalină de la job etc. Înțelegi de ce nu este bine să te bazezi doar pe recomandările prietenilor/rudelor? Nu înseamnă că orice recomandare trebuie să fie primită cu îndoieli, însă nu este indicat să te rezumi doar la această alternativă. Încearcă să te informezi prin instituțiile naționale, agențiile de formare profesională, firmele de recrutare, consilierii vocaționali, internet, profesorii în care ai încredere ce meserii ți-ar plăcea să încerci. Ai putea începe adresându-ți următoarele întrebări și încercând să răspunzi sincer, fără grabă și eventual prin mai multe răspunsuri la fiecare dintre ele:
  1. Care este motivul pentru care doresc să-mi fac o carieră în acest domeniu?
  2. Domeniul pe care vreau să mi-l aleg (drept, psihologie, medicină, chimie, fizică, agricultură etc.) ce perspective îmi oferă? Cam care ar fi locurile de muncă în care m-aș putea încadra?
  3. Care sunt calificările pe care trebuie să le obțin pentru a putea lucra în domeniul X?
  4. Cam ce salariu pot avea muncind în domeniul pe care vreau să îl aleg? Care este grila salarială (măririle salariale) în funcție de vechime, responsabilități, obiective atinse ș.a.?
  5. Estimativ, câți profesioniști există în țara mea pe domeniul X? Pot oare vorbi cu unii dintre ei?
  6. De cât timp, aproximativ, este pe piața muncii profesia la care mă tot gândesc?
  7. Ce mă atrage la această profesie?
  8. Ce nedumeriri mai am?
  9. Cam ce profesii corespund facultății pe care am terminat-o?
  10. Nu sunt tocmai mulțumit de ceea ce am învățat în facultate sau de facultatea în sine, totuși ce aș putea face mai departe? Există locuri de muncă unde aș putea învăța ceea ce nu am învățat în timpul facultății? Sau pot obține o mai bună calificare profesională printr-un stagiu de practică?

via | www.contabilsef.md

2584 vizualizări

Data publicării:

04 Septembrie /2015 10:02

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

cv | profesie | locuri de muncă | management

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon