Diverse

Afacere profitabilă, dar veninoasă. Cum e să crești vipere în Moldova și să faci bani din asta

Antreprenorul Nicolae Marian este primul moldovean care dat dovadă de mult curaj atunci când a pornit o afacere cu reptile din cele mai veninoase. Deși de profesie este apicultor, omul de afaceri a decis să îmblânzească nu albinele, dar viperele cu corn din vara anului 2014. Timp de doi ani, Nicolae a fost plecat peste hotare unde a studiat totul despre reptile. Ulterior, acesta și-a găsit un partener în România alături de care a început să pună pe roate această afacere. După ce a revenit acasă, antreprenorul a obținut un grant de 200 de mii de lei în cadrul programului Pare 1+1, dar investiția totală a constituit aproximativ 500 mii de lei.
Sunt de profesie apicultor și căutam diferite metode pentru a putea produce veninul de la albini. Dar am dat de venin de viperă... Am căutat informație și iată că am văzut că în România se practică această afacere. Am găsit un partener cu care am colaborat și multe mi-a arătat, m-a învățat. La început am cumpărat 20 de vipere. Am aflat totul despre ele, m-am documentat. După ce am revenit acasă, am aplicat la programul Pare 1+1, a precizat sursa.
Din spusele antreprenorului, cea mai dificilă etapă a fost obținerea autorizației și transportarea reptilelor. Prețul unei vipere poate ajunge până la 300 de euro.
La început a fost dificil pentru că noi. Este o afacere riscantă. Ne-a fost mai greu până am obținut actele și autorizația. Am început această afacere în primăvara anului 2014, iar în iulie le-am adus aici. Este vorba despre o singură specie vipere cu corn (Ammodytes ammodytes). Este o specie care se găsește în Europa și este una foarte toxică. Acum avem în jurul la 150 de vipere, a mai adăugat omul de afaceri.
În fiecare zi, Nicolae se deplasează în Criuleni, unde este amenajată mica fermă și are grijă de reptile. Acesta ne-a arătat în ce condiții le crește și cu ce hrănește viperele.
Temperatura trebuie să fie mai ridicată pe timp de vară, iar pe timp de iarnă mai scăzută. Acum le pregătim de hibernare. Le hrănim de două ori pe lună. Mănâncă câte un șoarece. Le schimbăm apa, le place curățenia. Acestea locuiesc în terariu confecționat din lemn și are o răsuflătoare, are lumină..., a mai adăugat Nicolae.
Această afacere prezintă un oarecare risc fizic nu neaparat financiar. Extragerea veninului este o operaţiune destul de periculoasă, iar cel care face acest lucru este permanent expus riscului de a fi mușcat de viperă. Nicolae ne-a arătat cum decurge această procedură. Ulterior, veninul de viperă este transmis la un laborator din România unde este prelucrat și transformat într-o pulbere cristalină, de culoare galbenă, care se păstrează la rece, în sticle vidate. În prezent, gramul de venin se vinde în România cu sume cuprinse între 800-1000 de euro. De la o viperă cu corn se recoltează anual până la 1,5 grame. Veninul de vipera este unul dintre componentele de bază ale multor medicamente și produse cosmetice. O doză de nebunie, mult sânge rece și pasiune pentru vietățile de terariu, sunt condițiile obligatorii pentru o afacere cu vipere.

via agora.md

2137 vizualizări

Data publicării:

31 Octombrie /2014 16:39

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

antreprenori | Afacere | finanţe

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon