27
11 2013
2091

Angajații și angajatorii VOR plăti MAI MULT pentru asigurarea medicală obligatorie

Executivul a aprobat astăzi proiectul Legii fondurilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014, stabilind veniturile la nivel de 4,7 miliarde de lei şi cheltuielile la 4,8 miliarde de lei, cu un deficit de 100 de milioane.

Astfel, costul primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va creşte cu un procent. Dacă până în prezent angajatul și angajatorul aloca câte 3,5% (în total 7%) din salariu pentru asigurările medicale, începând cu 1 ianuarie costul acesteia va crește, în total, până la 8%. Odată cu majorarea acesteia, contribuţiile angajatorilor pentru asigurările obligatorii de asigurări în medicină vor creşte cu aproximativ 22 de lei lunar sau cu 264 de lei anual pentru fiecare angajat, comparativ cu anul 2013, luând ca bază de calcul salariul nominal mediu lunar prognozat pentru anul viitor pe sectorul real şi bugetar. Astfel, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va constitui 4056 de lei.

În anul viitor va fi păstrată norma reducerii de 50 la sută la mărimea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală stabilită, achitată în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii menţionate. Totodată, vor fi majorate cu 4,3% transferurile din bugetul de stat în fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate, pentru care Guvernul are calitatea de asigurat, care vor constitui 2,2 miliarde de lei, iar transferurile pentru realizarea programelor naţionale de ocrotire a sănătăţii sunt prevăzute 34 mil. de lei.

Obiectivele strategice ale Politicii Naţionale de Sănătate, Strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate din Republica Moldova, în perioada 2008-2017, stabilesc mecanisme şi responsabilităţi noi pentru ameliorarea stării sănătăţii populaţiei prin fortificarea instituţiilor medico-sanitare publice și folosirea utilajului medical contemporan şi tehnologiilor noi.

via www.timpul.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.