Contabilitate practică

Maria Gancearuc: Contabilitatea decontărilor faţă de personalul întreprinderii, cu organele asigurărilor sociale şi medicale şi cu bugetul de stat aferent impozitului pe venit reţinut din salariul personalului

Datoriile faţă de personal reprezintă angajamentele întreprinderii faţă de salariat pentru munca prestată, precum şi recompensele garantate de stat (cum este plata pentru concediul de odihnă sau plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă) şi alte plăţi suplimentare, conform contractelor între plăţi (cum sunt facilităţile acordate de patron). Potrivit prevederilor art.1 din Codul muncii – salariat este persoană fizică care prestează o muncă conform unei anumite specialităţi, calificări sau într-o anumită funcţie, în schimbul unui salariu, în baza contractul...

author icon

Maria Gancearuc

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați. Pentru a vă abona selectați abonamentul

Deja sunt abonat
image

Abonament Premium

2 499 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

1 599 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

799 MDL

Comandă acum

55665 vizualizări

Data publicării:

04 Februarie /2014 14:34

Domeniu:

Contabilitate

Etichete:

Contabilitate Practica | decontari

3 comentarii

Ana Craciun

05 Mai /2014 20:34

Dna Maria Gancearuc, dar care sunt caile de perfectionare a contabilității decontărilor faţă de personalul întreprinderii?

icon

Oksana Buga

11 Mai /2014 21:02

icon

Ana Craciun

Buna ziua, Ana!

În redacție a venit următorul răspuns de la autorul articolului:

«Unele căi de perfecţionare în contabilitatea decontărilor cu salariaţii sunt:

* Majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real aprobat prin aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.299 din 23.04.2014, care prevede, că începînd cu 1 mai 2014, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizaţii, instituţii cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică), cu excepţia ramurii agriculturii şi silviculturii, se stabileşte în mărime de 9,77 lei pe oră, sau 1650 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună. Iar pentru angajaţii din ramura agriculturii şi silviculturii, cuantumul minim garantat al salariului se stabileşte în mărime de 9,23 lei pe oră, sau 1560 lei pe lună”.

* Începînd cu 01 ianuarie 2014 indemnizaţia de maternitate se calculează şi se plăteşte de către Casa Naţională (aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1034 din 20.12.2013). Se prevede pe viitor, ca toate indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă să fie plătite de către Casa Naţională.

* Prezentarea electronică a dărilor de seamă aferentă decontărilor cu personalul este foarte utilă. Pentru perioada trimestrului I a anului 2014 circa 1 870 de plătitori de contribuţii la BASS au ales modalitatea de depunere a declaraţiilor forma 4-BASS cu aplicarea semnăturii digitale prin intermediul Sistemului Informaţional Automatizat „e-Reporting”, raportare.md.(sursa: cnas.md, noutati 05.05.2014).

Principalele avantaje aferente prezentării electronice a dărilor de seamă (declaraţiilor) sunt:

* scutirea persoanei responsabile de a se deplasa la oficiile IFS sau Caselor teritoriale de asigurări sociale;
* verificarea corectitudinii întocmirii dărilor de seamă (declaraţiilor);
* disponibilitatea serviciului 24 ore din 24, 7 zile pe săptămână;
* optimizarea timpului de muncă a persoanelor responsabile de depunerea dărilor de seamă (declaraţiilor);
* micşorarea cheltuielilor alocate pentru depunerea dărilor de seamă (declaraţiilor).»

Ana Craciun

14 Mai /2014 15:54

icon

Oksana Buga

Va multumesc!

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon