06
10 2014
935

Geografia exportului moldovenesc foarte diversă, dar sustenabilitatea acestuia este foarte slabă

În 2013, mărfurile moldovenești au fost expediate către 111 de piețe de destinație, astfel marcând o creștere de la mai puțin de 80 în anul 2000.

Exporturile Moldovei reflectă schimbarea în sofisticarea tehnologică de-a lungul timpului. În special, cota exporturilor cu o tehnologie medie a crescut substanțial în ultimul deceniu, în timp ce exporturile bazate pe resurse și-au pierdut din importanță.

Calitatea exporturilor din Moldova măsurată prin valoarea EXPY s-a îmbunătățit în timp și această dinamică de creștere a gradului de sofisticare a exporturilor a făcut posibil ca țara să ajungă treptat semenii regionali. Cu toate acestea, cea mai mare sporire a sofisticării s-a înregistrat între 2000 și 2005, în timp ce progresul din perioada 2005-2012 a fost marginal, afirmă experții de la Banca Mondială.Pe de altă parte, Republica Moldova înregistrează rezultate slabe la sustenabilitatea exportului. Multe exporturi sunt de scurtă durată și ţara noastră are una dintre cele mai mici rate de supraviețuire în primul an din regiune, reflectând, mai degrabă, un caracter oportunist decât acțiuni de integrare sistematică în lanțurile regionale de export.

Prin urmare, efortul și investițiile pentru a se aventura pe noi piețe sau de a introduce noi produse pe piețele existente duc de multe ori la beneficii pe termen scurt. De exemplu, din 2011 până 2012 — perioadă de export relativ stabilă pentru Moldova — rata de supraviețuire a exporturilor de mărfuri în primul an a fost mai mică decât la toate comparatoarele regionale, cu excepția Georgiei și Rusiei.

Analiza referitoare la supraviețuire În primul an la nivel sectorial relevă o dispersie largă de probabilități de supraviețuire. Acestea sunt sub medie la sectoarele care cuprind mai multe produse tehnologice cu intensitate medie, cum ar fi mașini și produse chimice, sectoare spre care Moldova s-a deplasat în ultimii ani.

De asemenea, și sub aspect geografic există o diversitate considerabilă în ceea ce privește ratele de supraviețuire în primul an. Sub medie se regăsesc valorile aferente unor parteneri din UE, cum ar fi Germania, Polonia, România și Marea Britanie, ceea ce ar putea reflecta natura exigentă și competitivă a acestor piețe.via eco.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.