22
10 2014
905

GRAFIC. Creditele în lei, mai scumpe cu aproape un punct procentual timp de trei luni

După diminuarea debutată la începutul anului și continuată în mod stabil timp de jumătate de an, în ultimele 3 luni rata dobânzii cerută de bănci pentru creditele noi acordate în lei s-a majorat cu aproape un punct procentual.

Rata medie ponderată a dobânzii pentru creditele acordate de bănci în luna septembrie curent în valută a constituit 7,61%. Pe parcursul anului 2014 rata la creditele în valută nu a avut mari fluctuații, încadrându-se într-o bandă nu mai mare de un punct procentual, între 7,4-8,4%.

Creditele în lei, din contra, au marcat o ieftinire continuă de la început de an, rata dobânzii coborând timp de șase luni cu aproape 2,5 p.p., de la 12,51% în luna decembrie 2013 la 10,03% în luna iunie 2014, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei. Totuși în ultimele trei luni, iunie, iulie și septembrie, dobânzile la credite și-au inversat trendul, săltând timp de trei luni cu 0,94 p.p.Deși în linii mari creditele acordate în lei persoanelor fizice în ultimele trei luni au rămas la aceleași nivele medii ale ratelor dobânzilor, (dobânda fiind de 12,29% pentru creditele acordate în septembrie, față de 12,22% pentru cele acordate în iunie), „meritul” creșterii ratelor dobânzilor la creditele noi acordate pe sistem în moneda națională în ultimele trei luni aparține aproape exclusiv creditelor acordate persoanelor juridice.

Rata dobânzii pentru această categorie de credite a înregistrat un salt de 1,06 p.p. timp de trei luni, de la 9,51% în luna iulie la 10,57% în luna septembrie.

În acest fel, rata medie pe sistem la creditele acordate în lei a urmat în mod aproape identic rata la creditele acordate persoanelor juridice, luând în considerație că circa trei sferturi din creditele noi acordate sunt destinate agenților economici, conform datelor pentru ultimele trei luni.Majorarea ratei la creditele noi acordate s-a produs nu în ultimul rând urmare a creșterii ratelor și la depozitele atrase de către bănci, acestea fiind sursa principală de resurse pentru activitatea de creditare a băncilor. Și anume produsele creditare oferite de către bănci altor beneficiari decât persoanele fizice sunt cele la care s-a decis perceperea unei dobânzi mai mari.

În ultimul trimestru ratele medii ponderate ale dobânzilor pentru depozitele noi atrase de către bănci a constituit împreună pentru cele în lei și în valută 4,95% în iulie, 5,25% în august și 5,05% în septembrie, comparativ cu 4,71% în aprilie, 4,80% în mai și 4,49% în iunie 2014.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.