12
03 2016
648

În pofida descreșterii ratei inflației pentru 2 luni la rând, riscurile aferente creșterii acesteia -sporite

În luna februarie 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 10.3 la sută, fiind cu 3.1 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă și menținîndu-se peste limita superioară a intervalului de ±1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5.0 la sută.

Astfel, ritmul anual al inflației își continuă dinamica descendentă pentru a doua lună consecutiv.

Cu toate acestea, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Moldovei, riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă — principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova.

Potrivit BNM, propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației. Potențialele riscuri la adresa inflației de proveniență internă decurg din amînarea aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 și incertitudinile cu privire la conduita politicii fiscale.

via | bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.