Știri

Carnetul ATA. Controlul și evidența mărfurilor în tranzit

Carnetul ATA este un document vamal internațional de export/import temporar și este folosit pentru vămuirea în peste 85 de țări și teritorii, fără achitarea taxelor vamale pe mărfurile care vor fi  reexportate/reimportate în termen de 12 luni. Acesta este utilizat în scopul simplificării trafersării frontierelor vamale, la exportul temporar, tranzitul și admiterea temporară a mărfurilor în cadrul expozițiilor și târgurilor.

 

Serviciul Vamal propune pentru consultări publice proiectul Ordinului pentru aprobarea normelor tehnice de perfectare, control şi evidenţă a Carnetului ATA. Noile norme vor  fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod vamal, urmând ca Ordinul nr. 330/2014 să fie abrogat.

 

Noile norme descriu, în primul rând, procedura de tranzit a mărfurilor. Astfel, funcționarul vamal al postului vamal de plecare la efectuarea controlului Carnetului ATA va verifica dacă rubricile “A − G” ale voletului detaşabil de culoare albastră “TRANSIT” sunt completate în modul corespunzător.

 

În cazul în care se atestă faptul că mărfurile nu pot fi plasate în tranzit cu utilizarea Carnetului ATA, mărfurile respective vor putea fi vămuite conform procedurii naționale de tranzit.

 

 În același timp,  dacă se va accepta tranzitul mărfurilor cu utilizarea Carnetul ATA, funcționarul vamal al postului vamal de plecare va desfășura o serie de activităţi succesive, de la completarea registrului de evidenţă (ATA), examinarea mijlocului de transport şi efectuarea controlului fizic al mărfurilor, completarea cotorului albastru “TRANSIT”, introducerea în registru de evidenţă (ATA) a rezultatelor acţiunilor efectuate, până la returnarea Carnetului ATA perfectat corespunzător deţinătorului.

 

Carnetul ATA oferă mai multe avantaje, cum ar fi:  substituirea declarațiilor vamale de import temporar, export temporar și tranzit, transportul bunurilor și cu mijloacelr de transport personale, întrări și ieșiri nelimitate pe parcursul unui an, reducerea costurilor și timpului de trecere a frontierei.

 

Mai multe detalii despre utilizarea Carnetului ATA aici.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

326 vizualizări

Data publicării:

31 Iulie /2023 07:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

evidenta marfurilor | activitate de control

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon