avatar
interesanta pozitia autorilor, doar ca, a forma un provizion, inclusiv in sensul definitiei din procedura de mai sus, inseamna a recunoaste/ contabiliza o datorie. astfel, intreprinderea in raport cu reparatia mijloacelor fixe (fie aceasta reparatie planificata, mare, mica, exceptionala, etc.), in respectarea procedurii de mai sus, ar trebui sa inregistreze o datorie fata de sine insusi, ceia ce nu corespunde notiunii de datorie (prevazuta prin standarde nationale/ internationale de contabilitate), indiferent de scopul nobil al acestui provizion, in cazul de fata: alinierea treptata (netezirea) a cheltuielilor cu reparatiile care se regasesc ulterior in costurile de productie (scopul informativ al acestui provizion nu se justifica, intrucit informatiile privind realizarea (gestiunea) procesului de reparatii: cit, inca cit, cum, poate altfel, cind, de ce asa de tiriu, de catre cine, poate de catre altcineva, etc. se culeg in alt mod). consideram ca analiza in cauza are un inceput promitator, insa tehnica contabila propusa (norme SNC CPD, utilizarea conturilor de clasa 5, etc.) demoleaza intentia de reglementare la nivel de unitate a evenimentelor in cauza(repetam, nici un standard national/ international de contabilitate/ raportare financiara nu recunoaste astfel de provizioane in componenta datoriilor). in opinia noastra, procedurile de mai sus gresesc in primul rind prin trimitere la normele SNC CPD si prescriu inregistrari contabile improprii continutului economic al evenimentului propus de reglementat la nivel de unitate (utilizarea unei pernute ce ar permite netezirea costurilor). in opinia noastra, rezolvarea situatiei proiectate de autori (o consideram noi in principal legata de domeniul contabilitatii costurilor)se regaseste in utilizarea doar a conturilor contabilitatii de gestiune (inclusiv pentru acest «provizion») si respectarea prevederilor SNC Stocuri la capitolul contabilizarea costurilor indirecte de productie. cu stima
avatar
Какой смысл несёт за собой / в словосочетании" оформление/ возврат". Это «И» или все таки «ИЛИ»? Что нужно сдавать: если превышение оформление+ возврат свыше 200 тыс, или по отдельности оформление свыше 200 тыс, по отдепьности возврат свыше 200 тыс, неужели тяжело было написать слово в законе?
avatar
suntem convinsi ca cunoasteti f bine situatia despre care faceti concluziile. dar, presupunem o mica distorsionare in prezentare. poate s-a avut in vedere: «in cazul in care valoarea cheltuielilor de reparatie a mijlocului fix care face obiectul unui contract de comodat este mai mare decit plafonul stabilit prin art. 26.1(2) CF RM, valoarea acestor cheltuieli se va deduce prin amortizare»? Se cere insa de mentionat, ca acest «mijloc fix» in scopuri fiscale se recunoaste expres prin norma prevazuta la art. 26.1(3)CF al RM (fara careva trimiteri la bilant, termen, «plafoane»). In acest context consideram, ca conexiunile legate de valoare nu sunt conforme normelor CF. Cu stima.
avatar
SUPLIMENTAR PUTEȚI CONSULTA ARTICOLUL https://monitorul.fisc.md/practice_accounts/contractul-de-comodat-aspecte-fiscale-si-contabile.html
avatar
BUNĂ ZIUA. CA ȘI ÎN CAZUL UNUI CONTRACT DE ARENDĂ, LOCAȚIUNE ETC. CEIA CE DEPĂȘEȘTE VALOAREA DE 6000, PLAFONUL STABILIT DE LEGISTAȚIA FISCALĂ, URMEAZĂ A FI CALCULATĂ AMORTIZAREA CA OBIECT SEPARAT, VALOAREA CARE ESTE MAI MICĂ SE DEDUCE INTEGRAL. CU PROFUND RESPECT.
avatar
mersi autorului de analize si prezentari informative. Totusi, ce s-a avut in vedere prin urmatoarele: "în cazul în care valoarea mijloacelor fixe care sunt obiectul unui contract de comodat este mai mare decât plafonul stabilit, valoarea acestora se va deduce prin amortizare."?
Cu stima.
avatar
Buna Ziua. Din 01.10.2018 sa schimbat marimea scutirii personale. Va rog sa-mi raspundeti: Cabinetul Avocatului trebuie sa depuna 2 declaratii DAJ17 pentru anul 2018: 1) 01.01.2018-30.09.2018, 2) 01.10.2018-31.12.2018 si diferenta intre declaratii o sa fie numai ce tine de marimea scutirii personale? Multumesc.
avatar
MERSI.
avatar
avatar
Cu tot respectul. Acest aspect necesită a fi abordat suplimentar și asupra lui vom reveni în publicațiile uletrioare. Cu profund respect.
avatar
Bună ziua, despre subiecți se menționează în acest articol, precum și aici
avatar
Multumim autorului ptr analize. Totusi, in opinia noastra, detaliile conteaza. Astfel avem unele obiectii la intocmirea anexelor in raport cu exemplu 6. In opinia noastra, a contribui cu un tractor la Capitalul Social nu inseamna ca tractorul este utilizat de catre asociatul care contribuie, astfel tractorul poate sa nu fie si mijloc fix. Totodata, daca prin prisma tabelului cu inregistrari contabile la exemplul analizat admitem ipoteza ca tractorul este mijloc fix la asociatul care contribuie, avem mari obiectii la corectitudinea intocmirii rd. 03021, intrucit, de fapt asociatul care contribuie a obtinut un venit ( a se vedea rd. 02011). De principiu, ajustarea «pierderii» in cauza se realizeaza prin anexa 1 la Regulamentu aprobat prin HG 289/ 2007. Cu stima.
avatar
mă refeream la cînd este corect a calcula datoria față de proprietarul terenului agricol? (început de an?, sfîrșit de an?, la dorința contabilului? sau trebuie stipulat în Politica de contabilitate?)
avatar
Прочитала всю статью, прочитала Постановление о применении контрольно-кассовых машин, но так и не увидела: где именно написано что мы ОБЯЗАННЫ распечатывать годовые чеки с данными оборота с 01.01 по 31.12 ??? Какой именно пункт Постановления говорит об этом? Статья не маленькая, а ссылки на конкретный пункт говорящий об Обязательном наличае этого чека -нет.
Сделать запись оборотов в кассовом журнале можно и без распечатанного «годового» чека.
Уточните (обоснуйте конкретным пунктом ), пожалуйста!
avatar
Confirmarea cheltuielilor suportate pentru arenda s-a efectuat in baza contractului de arenda in luna august. La sfarsitul anului nu se va permite deducerea, deoarece din 16 noiembrie 2018 nu se permite deducerea cheltuielilor pentru arenda terenurilor fara confirmare prin Act de achizitie.
avatar
Bună ziua! Balanța timpului de muncă este elaborată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a fost publicată în Monitorul Oficial.
avatar
bună ziua, vă recomandăm să citiți acest articol
avatar
Buna ziua. Avem arendat teren agricol de la 850de cotasi,dintre ei primesc plata pentru arenda(productie agricola)undeva in lurul la 600-650 din diferite motive(plecat din tara sau altul), indeplinind Actul de achizitii pentru toate persoanele de la care arendam apar asa probleme:1)Nu toti pot sa semneze ca nu stim unde sa-i gasim.
2)daca scriem Acte la toate persoanele si le contabilezam marim automat cheltuielile pentru arenda, ce duce la micsorarea profitului. Poate e mai bine sa dam la cheltuieli numai plata care au primit-o conform Facturei fiscale? Sau indeplinim Acte numai la acei ce au primit plata? Cum corect de procedat?
avatar
bună ziua, răspunsul îl găsiți în acest material
avatar
Bună ziua, răspuns la întrebarea Dvs găsiți aici