24
02 2016
595

3 mln de dolari pentru ca climatul investițional al Moldovei să fie reformat

Proiectul de reformă a climatului investițional în Moldova a fost lansat astăzi la chișinău. Această reformă este cu atât mai mult necesară, cu cât Guvernul primește în continuare feed-backuri nu prea îmbucurătoare din partea sectorului privat cu referire la activitatea instituțiilor reglatorii și de control, susține ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Acest proiect va fi implementat de reprezentanți ai Grupului Băncii Mondiale, principalul beneficiar al proiectului fiind Ministerul Economiei, alături de alte 9 instituții, printre care Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Cancelaria de Stat, Serviciul Vamal, Consiliul Concurenței, MIEPO, ANSA, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.

Acesta, alături de reprezentanți ai Băncii Mondiale care implementează proiectul în Republica Moldova, dar și de Ambasadorul Suediei la Chișinău, doamna Signe Burgstaller, au vorbit despre reultatele raportului „Costs of Doing Business” în Republica Moldova, realizat de experți ai Grupului Băncii Mondiale, dar și despre climatul investițional din Republica Moldova, unul extrem de important pentru dezvoltarea economică a țării noastre.

Potrivit lui Calmâc, rezultatele preliminare ale raportului demonstrează o inegalitate între diferite instituții guvernamentale care se ocupă cu reglementarea diferitor domenii de activitate cât și o mișcare haotică și aici trebuie sa venim cu un exercitiu mult mai complex de reglemetare a instituților publice cu funcții de control sau cu funcții de autorizare.

Valoarea totală a proiectului este de 3 200 000 USD, surse financiare acordate de Agenţia Internaţională Suedeză de Cooperare în Dezvoltare (SIDA) pe o perioadă de 2 ani (decembrie 2015 – noiembrie 2018).

Prezentă la eveniment, Ambasadoarea Suediei la Chișinău, s-a arătat încrezătoare de faptul că munca asiduă ce va fi efectuată pe parcursul următorilor trei ani va rezulta cu un climat investițional mult mai prietenos și cu efecte economice mult mai mari pentruafacerile din Moldova și o creștere a competitivității economice din țara noastră.

Principalele obiective ale proiectului sunt îmbunătățirea mediului de reglementare a activității de întreprinzător,consolidarea accesului pe piață, în special al antreprenorilor agricoli, prin sporirea competitivității și facilitarea exportului, creșterea nivelului de protecție a investițiilor, precum și asigurarea egalității de gen.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite va fi elaborat un set de analize a politicilor, în concordanță cu cele mai bune practici, propuneri și soluții pentru îmbunătățirea cadrului legal, eliminarea barierelor de reglementare, dar și crearea mecanismelor necesare îmbunătățirii și dezvoltării climatului investițional.

via | www.realitatea.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.