21
10 2014
2131

A fost creată Unitatea de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul polonez

Suma de 90 de milioane de euro, destinată modernizării agriculturii din creditul de 100 mil. euro, oferit de Polonia Moldovei, va fi gestionată de o instituție publică ”Unitatea de implementare a creditului de asistenţă acordat de Guvernul polonez”, crearea căreia a fost aprobată printr-o decizie a cabinetului de miniștri.

Unitatea va fi subordonată Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură și va avea statut de organizație necomercială, nonprofit, cu bilanț contabil autonom.

Unitatea se va ocupa plenar de promovarea acestui proiect. Am constatat, că în raioane mulți oameni nu știu despre acest proiect. Unitatea va avea grijă să facă o repartizare geografică a acestor mijloace financiare, astfel încît banii să ajungă în toate zonele țării, — a subliniat prim-ministrul Iurie Leancă.

Instituţia va asigura realizarea şi monitorizarea procesului de finanţare a creditării pentru beneficiarii acordului, va oferi resursele prin intermediul diferitelor instrumente financiare, va acorda servicii de instruire şi consultanţă pentru afaceri. De asemenea va implementa și monitoriza activitatea de acordare a împrumuturilor din fondul de recreditare.

La 14 mai 2014, la Varșovia a fost semnat un acord de asistenţă financiară în valoare de 100 mil. de euro, în cadrul vizitei delegaţiei Guvernului de la Chișinău, condusă de premier. Documentul prevede acordarea Republicii Moldova a unui ajutor financiar din partea Guvernului Poloniei, în sumă de 100 mil. de euro pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% și o perioadă de graţie de cinci ani.

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroalimentar al Republicii Moldova, în scopul restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producția de produse agricole tradiționale (lapte, carne), precum și a altor produse agricole competitive (90mil. euro). Alte 10 mil. euro vor fi direcționate pentru domeniul industriei și infrastructurii aferente.

Acestea vor fi gestionate de Unitatea de Implementare a grantului acordat de Guvernul Japoniei. Creditul, acordat de Polonia va contribui la asigurarea punerii în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.