22
06 2022
235

AmCham Moldova: impactul crizei regionale asupra pieței cerealelor și oleaginoaselor din RM

Agricultorii, traderii și reprezentantul Guvernului Republicii Moldova au participat la o discuție publică organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova), în cadrul căreia a fost analizat impactul războiului din Ucraina asupra pieței cerealelor și oleaginoaselor a Republicii Moldova.

 

La eveniment au participat reprezentanți ai companiilor din sectorul agricol (grupul de companii „Trans-Oil Group”, reprezentat de directorul regional pentru România și Serbia, Radu Musinschi și managerul financiar Vitalie Butnaru; administratorul „Agro-SZM”, Valeriu Nicușor; directorul „ANDORIA SOFTWARE CONSULTING”, Gheorghe Sprâncean). În cadrul dezbaterii a luat cuvântul Igor Grigoriev, Director Executiv al Asociației exportatorilor de cereale („AGROCEREALE”), Guvernul Republicii Moldova fiind reprezentat de Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

 

„Ucraina este al doilea mare producător de cereale și semințe oleaginoase din regiunea Mării Negre. Suplimentar, această țară se află pe primul loc în cultivarea semințelor de floarea soarelui, iar războiul a condus la schimbări globale pe piața mondială. Consecințele negative asupra producătorilor agricoli din Republica Moldova au fost agravate și de sancțiunile impuse produselor petro-chimice de origine rusă, inclusiv asupra îngrășămintelor”.

 

Potrivit lui Vitalie Butnaru, din cauza blocării porturilor ucrainene s-au schimbat și modalitățile de livrare a cerealelor și a semințelor oleaginoase în regiune și în lume. „În prezent, nu există alt export pe câile maritime din regiune, decât prin portul românesc Constanța. Livrările prin Polonia și România sunt foarte dificile din cauza diferenței de ecartament a căilor ferate, a blocajului căilor logistice terestre prin punctele de trecere a frontierei și a congestionării în porturile românești. Atât timp, cât nu există alternative logistice lucrative, situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat”, a subliniat directorul financiar al Trans-Oil Group.

 

Directorul Regional pentru România și Serbia al „Trans-Oil Group”, Radu Mușinschi, a adăugat că tranzitul cerealelor ucrainene prin România este foarte dificil, vagoanele cu cereale stau săptămâni întregi pentru a fi schimbate boghiurile, iar capacitatea portului din Constanța este limitată la moment. În plus, potrivit acestuia, la intrarea în Canalul Sulina de pe Dunăre s-au acumulat peste 100 de nave, fiecare de 5-6 mii de tone. Radu Mușinschi consideră că toate cele trei țări – România, Republica Moldova și Ucraina - ar trebui să depună eforturi pentru a dezvolta soluții lucrative, în condițiile în care, în curând, va fi recoltată noua roadă 2022.

 

Administratorul „Agro-SZM”, Valeriu Nicușor, a vorbit despre impactul noii recolte asupra pieței cerealelor: „Deja a început recolta noii roade și vedem că grâul a fost afectat în proporție de 40% de secetă. Sfecla de zahăr și floarea soarelui încă au șanse pentru rezultate bune de recoltă. În același timp, costul înalt al depozitării cerealelor, prețurile sporite pentru îngrășăminte și combustibil, dar și interzicerea exporturilor de cereale nu permit fermierilor să facă față provocărilor curente.” Potrivit acestuia, este nevoie de deblocarea urgentă a exportului de cereale, pentru că agricultorii nu pot achita creditele contractate.

 

Valeriu Nicușor a propus ca statul să achiziționeze de la fermieri în regim de „salvare” o cantitate de 20-30 de mii de tone de cereale, păstrarea acestora ar putea să și-o asuea chiar întreprinderile agricole.

 

Gheorghe Sprâncean a explicat că „producătorul trăiește de la recoltă la recoltă, iar prețurile curente la îngrășămintelor distrug agricultura”. Potrivit acestuia, doar trei țări din regiune – Serbia, Ungaria și Republica Moldova – au interzis exporturile de cereale. „În Republica Moldova volumul de producere a grâului constituie 900 de mii de tone, iar consumul – 300 de mii de tone”, a constatat directorul „ANDORIA SOFTWARE CONSULTING”.

       

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a spus că la momentul de față autoritățile examinează starea reală a stocului de grâu din depozitele tuturor fermierilor.

 

„Așteptăm cifrele finale privind recolta rămasă și recolta viitoare pentru a le prezenta Comisiei pentru Situații Excepționale, care va decide asupra exporturilor. Potrivit estimărilor noastre, recolta de grâu va fi mai proastă în acest an, iar acest lucru trebuie luat în considerare. Planificăm să permitem în curând exportul de făină, pentru a majora valoarea adăugată ce rămâne în țară. Totodată, admit că ar putea fi alocate cote de export pentru fiecare producător”, a spus dl Vasile Șarban.

 

Igor Grigoriev, Director Executiv „AGROCEREALE”, a remarcat în acest sens că este foarte greu să anulezi restricțiile. El a salutat posibilitatea alocării de cote pentru export ca un prim pas pentru ridicarea interdicției de export, remarcând că ar fi dificil să fie exportate mai mult de 50 de mii de tone pe lună, din cauza problemelor legate de logistică.

 

Participanții la discuția publică au ajuns la concluzia că Guvernul și reprezentanții companiilor din sectorul agricol trebuie să depună eforturi comune pentru a atenua situația dificilă actuală, pentru a satisface atât interesele consumatorilor, cât și ale agenților economici.

Evenimentul integral desfășurat pe 20 iunie 2022, poate fi vizionat la adresele:

* aici 

* aici.  


via | www.amcham.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.