04
12 2013
1254

Angajatorii nu vor să plătească mai mult pentru asigurarea medicală obligatorie

Confederaţia Naţională a Patronatului (CNPM) îşi exprimă dezacordul în legătură cu majorarea primei de asigurare medicală obligatorie, calculată sub formă procentuală din salariu şi alte recompense.

Patronatele atenţionează că impactul deciziei respective nu a fost discutat cu agenţii economici, iar acest lucru reprezintă o încălcare flagrantă a legislaţiei privind dialogul social, relevă IPN. Reprezentanţii mediului de afaceri consideră că majorarea primei de asigurare medicală poate fi aplicată numai după o eficientizare a cheltuielilor din sistemul de asigurări medicale.

Prima de asigurare medicală obligatorie calculată sub formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense va creşte în anul viitor cu un punct procentual, până la 8%, dintre care 4% este contribuţia angajatorilor şi tot atâta contribuţia salariatului. Acest lucru este prevăzut de proiectul Legii fondurilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014, aprobat de Guvern în şedinţa din 27 noiembrie.

Ca să devină lege, proiectul trebuie să fie susţinut şi de Parlament. Agenţii economici atenţionează Guvernul că aplicarea metodelor care le complică activitatea va duce la plecarea antreprenorilor în economia tenebră. Antreprenorii solicită sprijinul deputaţilor în vederea stopării oricăror majorări de obligaţii pentru mediul de afaceri.

via adevarul.ro/moldova

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.