Știri

ATIC lansează „Ghidul cu Întrebări și Răspunsuri: Semnătura Electronică”

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC anunță despre lansarea publicației „Ghid cu Întrebări și Răspunsuri: Semnătura Electronică” elaborată cu suportul și expertiza Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenției de Guvernare Electronică. Documentul oferă o informație exhaustivă a procesului de utilizare a documentelor şi semnăturilor electronice în Republica Moldova.

 

„Ghidul cu Întrebări și Răspunsuri: Semnătura Electronică”, care a fost inspirat în urma webinarului organizat de către ATIC, aduce la cunoștința utilizatorului explicații de la A la Z în procesul de creare, implementare şi utilizare a documentelor şi semnăturilor electronice. Autorii vin și cu prezentarea cadrului de reglementare juridic al Republicii Moldova, scopul fiind ghidarea antreprenorilor și altor entități vizate în acest domeniu complex. Publicația numără 21 de pagini și este disponibilă în limba română.

Potrivit directoarei executive ATIC, Marina Bzovîi, în contextul pandemiei, necesitatea utilizării pe scară largă a semnăturii electronice a devenit stringentă. „Documentele semnate electronic au aceeași valoare legală pe care o au documentele pe suport de hârtie semnate și ștampilate. Mai mult decât atât, un document semnat electronic cu un certificat digital este mult mai dificil de falsificat decât o ștampilă sau o semnătură olografă. În plus, utilizarea documentelor electronice este mai ieftină, mai rapidă și mai eficientă. De asemenea, toate aceste „hârtii” sunt și purtătoare de costuri și, mai nou, creează riscuri epidemiologice. Cu semnătura electronică, timpul pierdut se reduce cu 99%, iar costurile cu 40%”, a mai subliniat Marina Bzovîi.

„Ghidul cu Întrebări și Răspunsuri: Semnătura Electronică” a fost elaborat de Asociația Națională a Companiilor din sectorul TIC (ATIC), cu suportul și expertiza Serviciului de Informații și Securitate, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenției de Guvernare Electronică. Partenerul de comunicare a proiectului este Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

731 vizualizări

Data publicării:

29 Septembrie /2020 12:48

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Semnătura electronică | ghid | TIC

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon