News

Beneficiile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE – pentru toți agenții economici

Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE, parte a Acordului de Asociere a fost negociat și semnat pentru agenții economici din toată țara, inclusiv pentru agenții economici din regiunea Transnistreană – a menționat într-un interviu viceministrul economiei Octavian Calmâc. În prezent, circa 40 la sută din producția întreprinderilor transnistrene este exportată pe piața comunitară. Agenții economici din regiunea transnistreană cu înregistrare permanentă sau temporară la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova și cărora Serviciul Vamal le eliberează certificate de origine EUR 1 la exportul mărfurilor în UE beneficiază de regimul preferințelor comerciale autonome, care urma să expire la 1 ianuarie 2015. Uniune Europeană a dat dovadă de flexibilitate și acest regim al preferințelor comerciale autonome a fost prelungit cu un an, adică acesta va expira la 1 ianuarie 2016. După 1 ianuarie 2015, exportul mărfurilor din zona transnistreană se va efectua cu aplicarea taxelor vamale, dacă autoritățile transnistrene nu vor dori să implementeze prevederile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv între RM și UE.
Pe parcursul a doi ani, perioadă în care a fost negociate prevederile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv între RM și UE, noi am invitat reprezentanții agenților economici din partea stîngă a Nistrului, am depus eforturi atît noi cei de Ministerul Economiei, cît și Camera de Comerț și Industrie, Asociația Businessului European, alte instituții pentru a explica noile oportunități, presupuse de acest document. UE a mers la un semn de bunăvoință, prelungind cu un an regimul preferințelor comerciale autonome pentru agenții economici transnistreni. În continuare, se așteaptă confirmări de la autoritățile transnistrene că sunt determinați să implementeze prevederile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv intre RM și UE. Următoarele flexibilități pe care ar putea să le acorde UE agenților economici din această zonă, sunt în funcție anume de această determinare a regiunii Transnistrene de a implementa prevederile Acordului pe malul stîng al Nistrului. Noi continuăm consultările și o nouă rundă este preconizată pentru luna octombrie – a precizat Calmîc.
În prezent, produsele de origine europeană, ajungînd în regiunea Transnistreană sunt supuse diferitor măsuri sanitare, fitosanitare, veterinare, fapt care dublează acele proceduri, pe care le aplică RM. În plus, ele sunt taxate. Cel puțin, este necesar să fie identificat un mecanism de aplicare a regimului preferențial de comerț cu UE și în regiunea Transnistreană, - a adăugat el.
Dacă autoritățile de la Tiraspol vor manifesta interes în această privință, Ministerul Economiei este dispus să meargă la stabilirea unor grupuri de cooperare între diverse instituții de pe ambele maluri pentru a găsi soluții pe problemele, care pot apărea, contribuind, astfel, la impulsionarea comerțului exterior atît pe partea de export, cît și de import.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1400 views

The date of publishing:

29 September /2014 12:06

Domeniu:

Noutăți

Tags:

UE | acord de comerț liber cu UE | Transnistria

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon