29
04 2016
780

BERD va contribui la reformarea sistemului achiziţiilor de stat în Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va ajuta Moldova să reformeze sistemul achiziţiilor de stat.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a menţionat joi, la conferinţa "Reforma sistemului de achiziţii publice" că Moldova are nevoie de un nou sistem în acest domeniu — mai eficient şi mai transparent.

În luna mai intră în vigoare noua lege privind achiziţiile publice în Moldova. Misiunea noastră este de a reforma sistemul deoarece în prezent este foarte înalt nivelul de neîncredere din partea agenţilor economici. Mulţi se plâng că concursurile sunt desfăşurate subiectiv, persistă conflictul de interese. În cadrul actualului sistem deseori resursele de stat sunt folosite ineficient, nu în interesul cetăţenilor şi iraţional din punct de vedere economic. Avem misiunea deloc uşoară să substituim un sistem defect pe un sistem de achiziţii publice transparent şi funcţionat, astfel încât să existe o siguranţă maximă pentru toţi participanţii la acest proces. Noi suntem recunoscători pentru faptul că experţii internaţionali ne ajută în aceasta, a spus el.

Reforma sistemului achiziţiilor de stat constă din două etape; crearea Agenţiei independente de examinare a recursurilor, care îşi va asuma responsabilitatea de a examina contestarea rezultatelor concursurilor achiziţiilor de stat şi introducerea achiziţiilor publice electronice. A doua etapă va fi realizată în comun cu BERD.

eAchiziţiile vor exclude procedurile pe hârtie, în schimb fluxul de lucru va fi direcţionat on-line şi vor fi introduse instrumentele electronice. Acest lucru va spori, nemijlocit, transparenţa, viteza şi concurenţa în procedurile de achiziţii publice. De asemenea, costurile de tranzacţii pentru toate părţile implicate se vor diminua, a spus reprezentantul BERD, Eliza Niewiadomska.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.