23
10 2015
661

Centrele de dezvoltare ale carierei Syslab vor avea o reţea mai consolidată

Evenimentul de lansare a etapei a doua a Proiectului SYSLAB a fost organizat la 23 octombrie în Centrul de dezvoltare a carierei SYSLAB din Chișinău. Această etapă reprezintă o continuare logică a celei precedente, Proiectul Antreprenoriat Inovativ pentru Angajare Durabilă, inițiat în 2013 și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova cu suportul Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia.

La deschiderea evenimentului, Coordonatoarea Rezidentă ONU / Reprezentanta Rezidentă PNUD, Dafina Gercheva, a remarcat că discrepanța între cerere și ofertă pe piața muncii a fost abordată în mod continuu prin intermediul rețelei celor cinci Centre SYSLAB și este o plăcere de a anunța lansarea noului ciclu al proiectului, care va fortifica în continuarea rețeaua dată. Oficiala s-a mai referit și la așteptările și aspirațiile persoanelor din Moldova exprimate pe parcursul consultărilor naționale privind viitorul țării: Locurile de muncă decente sunt printre prioritățile enumerate, și SYSLAB abordează aceste necesități prin promovarea spiritului antreprenorial inovator și generând ocupare pe piața muncii, a concluzionat dânsa.

La rândul său, Viceprim-Ministrul, Ministrul Economiei Stephane Christophe Bride și-a exprimat aprecierea față de rezultatele precedentei faze SYSLAB, subliniind importanța continuării acestuia ‘pentru a consolida rețeaua existentă și a asigura integrarea pe piața muncii a șomerilor calificați, absolvenților și migranților reveniți.’ Oficialul de asemenea a asigurat proiectul de suportul deplin al Ministerului în implementarea SYSLAB 2.0.

Cele cinci Centre de dezvoltare a carierei create în Republica Moldova și care funcționează conform metodologiei SYSLAB acordă asistență persoanelor șomere calificate în obținerea unui loc de muncă relevant pe piața locală a muncii sau în inițierea propriilor afaceri. Către luna septembrie 2015, Centrele de dezvoltare a carierei au acordat asistență unui număr de circa 500 de persoane, din care 78% au fost angajați și 4% au creat un plan de afaceri individual și/sau au inițiat propria afacere.

La etapa a doua a Proiectului, se va miza pe o coordonare mai bună a metodologiei SYSLAB între cele 5 Centre de dezvoltare a carierei, pentru a spori numărul beneficiarilor care îşi găsesc un loc de muncă. Totodată, componenta privind antreprenoriatul va deveni mai temeinică prin elaborarea și implementarea unui program dedicat de auto-ocupare. Pentru implementarea proiectului a fost alocat un buget de 12 milioane coroane norvegiene. Actualmente, centre SYSLAB funcționează în Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat și Rezina.

Informație adițională: Dumitru Vasilescu, Manager de Proiect, tel.: (373 22) 839 911, dumitru.vasilescu@undp.org.

via | www.md.undp.org

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.