Știri

Cererile de subvenţionare nefinanţate în 2014 vor fi acoperite din fondul de subvenţionare a anului viitor

Cererile de subvenţionare nefinanţate, depuse de producătorilor agricoli în 2014, care au făcut învestiţii în sectorul agroindustrial, vor fi acoperite din mijloacele fondului de subvenţionare a anului 2015 – modificări şi completări în acest sens într-o decizie anterioră a adoptat guvernul. În anul curent, Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a recepţionat, pînă la 1 noiembrie, cînd se încheie anul de subvenţionare, 5200 cereri de subvenţionare în sumă totală de 880 mil. lei, dintre care 1050 de cereri în sumă totală de 110 mil. lei au fost recepţionate în ultima săptămînă a lunii octombrie. Din totalul de 564,7 mil. lei, alocate prin legea bugetului în fondul de subvenţionare pe 2014 au fost autorizate spre plată cereri în sumă de 473 mil. lei. Au mai rămas 90,87 mil. lei. Totodată, în procesul verificărilor sumelor solicitate pentru subvenţionare, inspectării investuţiilor AIPA a diminuat subvenţiile solicitate cu circa 55 mil. lei. Deficitul pentru acoperirea tuturor cererilor de subvenţionare este de circa 200 – 250 mil. lei.
Producătorii agricoli, celor care au făcut investiţii în procurarea frigiderilor, instalarea liniilor de sortare, ambalare şi alte operaţiuni postrecoltare, ca producţia exportată, dar şi cea desfăcută pe piaţa internă să fie competitivă, producătorii vitiviniocoli, care suferă urmare a embargoului şi care nu au primit subvenţii, le vor primi, în baza cererilor depuse, din mijloacele fondului de subvenţionare pe 2015, - a menţionat ministrul agriculturii şi industriei alimnetare Vasile Bumacov.
El a mai spus că, la anul viitor, fondul de subvebnţionare pentru producătorii agricoli va fi completat cu 17 mil. euro din fondurile europene Empard.
author icon

Maria Trifan

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1233 vizualizări

Data publicării:

14 Noiembrie /2014 14:22

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

producatori | agricultura | investiţii | sector agricol

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon