20
07 2015
874

Cifra de afaceri, un criteriu pentru planificarea controalelor de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor

Planificarea activităților de control la agenții economici, desfășurate de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor se va face luînd în considerație veniturile din vînzări (cifra de afaceri) ale acestora.

Ministerul Economiei propune o completare în acest sens în ”Metodologia de planificare a activităţilor de control desfăşurate de Agenție în baza analizei criteriilor de risc.”

Metodologia respectivă stabileşte cadrul organizatoric şi metodologic referitor la planificarea controlului de stat în baza analizei criteriilor de risc asupra activităţii de întreprinzător privind respectarea prevederilor legislaţiei, reglementărilor tehnice, conformităţii produselor şi a serviciilor prestate cu cerinţele, inclusiv cu reglementările de metrologie legală, a normelor şi regulilor de desfăşurare a activităţilor de comerţ.

În opinia ME, veniturile din vînzări permit determinarea poziţiei pe piaţă a unui agent economic, oferă informaţii despre dinamica activităţii acestuia, importanţa agenților economici în cadrul sectorului. De asemenea, veniturile din vînzări măsoară performanţa economică a agenţilor economici, atribuite la genurile de activitate desfăşurate, sugerează numărul consumatorilor deserviţi.

Totodată, modificările şi completările prevăd excluderea criteriului de risc „Prezenţa informaţiilor veridice, susţinute prin probe, privind numărul încălcărilor admise în ultimii doi ani”.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.