Știri

CNAS: consecințele prezentării dărilor de seamă cu erori

Casa Națională de Asigurări Sociale reiterează importanța prezentării de către plătitorii de contribuții a datelor corecte în dările de seamă lunare.
 
Astfel, toate prestaţiile de asigurări sociale se stabilesc beneficiarilor în baza datelor acumulate la contul personal de asigurări sociale ale persoanei declarate de către angajator, fără a fi solicitată și prezentarea certificatelor despre salariu. Prin urmare, informaţia cu privire la perioadele de activitate de după anul 1999, precum şi contribuţiile de asigurări sociale declarate de către angajator prin intermediul Dării de seamă IPC 18 şi a Informaţiei IRM 19, servesc temei pentru stabilirea pensiilor şi indemnizaţiilor.

 

CNAS atenţionează asupra celor mai frecvente tipuri de erori comise de către angajatori în Dările de seamă respective și care creează dificultăţi la determinarea dreptului social și /sau afectează direct cuantumul prestației oferite beneficiarului:

 

–          declararea venitului asigurat în perioada aflării angajatului în incapacitate temporară de muncă;

  • utilizarea incorectă a categoriei persoanei asigurate la declararea venitului asigurat.

 

Astfel, pentru a evita impedimentele la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale, atenţionăm angajatorii asupra necesităţii respectării reglementărilor stipulate în Instrucţiunile cu privire la modul de completarea a Dărilor de seamă prezentate de către angajatori aferente asigurărilor sociale de stat.

 

Totodată, informăm că, în conformitate cu prevederile art. 57 alin. (5) din Legea nr.  489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, sumele plătite necuvenit sub formă de prestaţii de asigurări sociale ca urmare a prezentării, în temeiul art.5 alin. (1) lit. c), a declaraţiilor corectate se recuperează de la angajator.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

2405 vizualizări

Data publicării:

16 Iulie /2020 08:01

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon