18
12 2013
845

Coaliția a decis: TVA-ul în agricultură ar putea fi redus până la 8%

Coaliția de guvernare se pare că va da curs solicitărilor venite din partea producătorilor agricoli de a reduce nivelul Taxei pe Valoare Adăugată de la 20 la sută la 8%. Subiectul a fost discutat ieri în cadrul ședinței Consiliului Coaliției.

Totuși, potrivit deputaților, decizia ar urma să fie corelată și cu recomandările Fondului Monetar Internațional, relevă UNIMEDIA.

Președintele fracțiunii liberal-democrate, Valeriu Streleț, susține că la acest capitol urmează să mai fie făcute anumite evaluări.

Toți agricultorii solicită revenirea la TVA de 8%. Subiectul a fost astăzi discutat. Se fac evaluări, inclusiv și prin prisma negocierilor și a relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, a declarat politicianul.

Democrații și liberal reformatorii sunt, însă, mai fermi pe poziții.

O decizie consolidată a Coaliției va fi să susținem reducerea TVA-ului dela 20% la 8% pentru agricultori. Intențiile sunt ca de la 1 ianuarie rata să fie redusă la 8% pentru producătorii agricoli. Proiectul deja este inițiat în Parlament și urmează ca Guvernul în timpul cel mai apropiat să se expună printr-un aviz,
a declarat deputatul democrat Adrian Candu.
E vorba de o corelare cu FMI asupra acestui subiect. Dar taxa de 8% este agreată din câte am înțeles și în timpul apropiat noi vom putea tranșa ca să liniștim spiritele și asupra acestui aspect,
a adăugat liberal-reformatorul Ion Hadîrcă.

UNIMEDIA menționează că la 1 ianuarie 2013 au intrat în vigoare noile modificări cu privire la Taxa pe Valoare Adăugată în agricultură. Nivelul acesteia a fost majorat de la 8% la 20%, urmând ca 12% să fie întoarse agricultorilor în termen de 30 de zile. În aprilie curent, Legislativul a decis, însă, ca cele 12% să rămână pe conturile agricultorilor pentru lucrări de modernizare a afacerilor. Chiar și așa, antreprenorii sunt nemulțumiți și spun că formula de calcul este una complicată. Ei solicită ca situația să revină la cea de până la 1 ianuarie 2013 și TVA să fie de 8%.

În cadrul unei emisiuni UNIMEDIA, directorul de programe a Centrului Analitic Independent „Expert-Group” Dumitru Budianschi a declarat că cerința Ministerului Finanțelor de a menține nivelul TVA la 20% este una justificată, dar că ea nu a fost explicată suficient.

via unimedia.info

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.