04
09 2014
1624

Compensații în primul rînd pentru producătorii de prune și mere de vară

Pînă la 10 octombrie producătorii de prune și mere de vară urmează să depună cerere pentru obținerea compensațiilor la prunele și merele de vară comercializate către unitățile de procesare – guvernul a aprobat Regulamentul privind modul de acordare a sprijinului financiar acestor categorii de producători, în legătură cu restricțiile impuse de Federația Rusă la importul din Moldova acestei producții.

Astfel, volumul de producţie pentru care se va acorda sprijin financiar va constitui circa 100 mii de tone, dintre care 60 de mii tone mere și 40 de mii tone prune.

Pentru recuperarea pierderilor suportate de agricultori, statul va acorda câte 1,5 lei pentru fiecare kilogram de mere comercializat, la prune – 1,2 lei pentru un kilogram. Suma totală alocata de Guvern în acest scop este de 146 mil. lei.

Regulamentul precizează că de suport vor beneficia producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care activează legal în calitate de întreprinzători în domeniu şi vor prezenta acte confirmative privind comercializarea producţiei către unităţile de procesare. Compensații vor fi oferite pentru prunele comercializate până la 15 septembrie 2014 și pentru merele de vară comercializate până la 30 septembrie.

Potrivit ministrului agriculturii și industriei alimentare Vasile Bumacov, sprijinul financiar va fi acordat prin intermediul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură, în baza dosarelor prezentate de către comisiile, ce vor fi create în teritorii până la 20 septembrie.

În aceste comisii urmează să fie incluși primarii localităților, alți reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și ai producătorilor. Cererile de sprijin financiar vor fi primite de comisii și împreună cu documentele confirmative despre comercializarea producției respective către unitățile de procesare vor fi remise de către comisiile teritoriale Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură.

Bumacov a mai reiterat în context că, deocamdată, comercializarea producției către întreprinderile de procesare nu este atât de energică precum se aștepta să fie.

În privința celorlalte categorii de producători agricoli, care suferă de pe urma restricțiilor la importul pe piața rusă atît premierul Iurie Leancă, cît și ministrul agriculturii și industriei alimentare au afirmat mai înainte că guvernul este în căutarea unor posibilități de a le veni în ajutor și chiar astăzi, 4 septembrie, va continua dialogul în această problemă cu întreprinderile vitivinicole.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.