09
04 2016
1066

Consumatorii din capitală pot încheia contracte individuale cu furnizorul de apă

Consumatorii din capitală pot încheia contracte individuale de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare. Acest lucru este prevăzut în noul Regulament cu privire la serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, intrat recent în vigoare.

Potrivit SA „Apă-Canal Chişinău”, operatorul va purta responsabilitate de întreg procesul de aprovizionare cu apă şi de canalizare. Pierderile înregistrate în interiorul blocului nu se vor mai regăsi în facturile consumatorilor, ci vor fi acoperite de către operator, transmite Ipn.

Într-un comunicat de presă al ACC se menţionează că încheierea contractelor cu fiecare proprietar/chiriaş de apartament, presupune aplicarea unui tarif separat, aprobat pentru furnizarea acestui serviciu, la solicitare, în apartamente. Facturarea serviciului se efectuează în baza datelor contoarelor individuale instalate în apartamente şi a tarifelor aprobate special pentru furnizarea acestui serviciu în apartamente.

Una dintre condiţiile pentru încheierea unui astfel de contract este ca actul să fie încheiat cu toţi proprietarii sau chiriaşii apartamentelor din bloc. În cazul în care unii proprietari lipsesc, procedura de contractare, totuşi, poate avea loc în condiţiile respectării normelor legale. ACC precizează că apartamentul, în care proprietarul lipseşte sau nu există altă persoană împuternicită notarial pentru reprezentarea intereselor acestuia, va fi debranşat pentru o perioadă nedeterminată.

O altă prevedere a acestui contract este că operatorul, în baza tarifului distinct achitat de fiecare proprietar al apartamentului, instalează contoarele pentru evidenţa consumului de apă în fiecare apartament. Contoarele instalate vor permite citirea la distanţă a datelor.

Aceste contracte individuale presupun şi unele îndatoriri ce trebuie îndeplinite de către gestionarul blocului locativ. Acesta trebuie să instaleze contoare pentru evidenţa consumului de apă de uz comun, precum şi în spaţiile date în chirie/locaţiune. Totodată, gestionarul încheie cu operatorul contract de furnizare a serviciului pentru aceste locuri de consum. La fel, gestionarul blocului încheie cu operatorul un contract de transmitere către operator a reţelelor interne de alimentare cu apă şi de canalizare ale blocului locativ pentru deservire şi exploatare.

via | www.ipn.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.