Știri

Decizia CNPF privind eliberarea certificatului de asigurare Carte Verde

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a interzis eliberarea și utilizarea de către asigurătorii licențiați pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă a formularelor certificatului de asigurare „Carte Verde”, care a fost recent aprobat de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). Totodată, Guvernul a aprobat recent un proiect care prevede noi reguli în procesul de eliberare a acestor certificate. Recent, BNAA a remis către membrii săi o circulară de informare privind decizia de operare a modificărilor în certificatele de asigurare „Carte Verde”, iar la 3 octombrie, Consiliul de administrație al BNAA a aprobat un nou formular de certificat, care urma a fi pus în circulație începând cu 15 noimebrie. În urma acestei decizii, CNPF a iniţiat un control tematic la BNAA, iar ulterior a dispus interzicerea eliberării și utilizării de către asigurătorii licențiați pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă a formularelor certificatului de asigurare „Carte Verde” până la aprobarea rezultatelor controlului. În şedinţa recentă a Guvernului, preşedintele CNPF, Artur Gherman a propus un proiect care „să excludă carenţele depistate în procesul de eliberare de către BNAA membrilor săi a formularelor, un document primar, cu regim special, certificat de asigurare Carte Verde”.
Necesitatea proiectului rezultă din experienţa Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare în procesul de supraveghere a pieţei de asigurare obligatorie civilă auto externă. Completarea privind eliberarea acestor certificate, evidenţa, păstrarea şi utilizarea formularelor tipizate de documente primare, cu regim special, se stabileşte de Guvern. Proiectul promovează o mare transparenţă în procesul de eliberare de către BNAA a certificatelor de carte verde şi presupune că, odată ce asiguratorul a obţinut dreptul de a activa pe piaţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto externă, acesta urmează să aibă acces liber la certificatele de asigurarea carte verde, întrucât acest drept este condiţionat de disponibilitatea certificatelor respective, a declarat preşedintele CNPF.
La rândul său, premierul Iurie Leancă a cerut să fie revizuite tarifele pentru certificatul Cartea Verde. „Am această convingere că în Moldova este totul mai scump decât în plan regional, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să suporte costuri suplimentare şi nejustificate”, a declarat şeful Cabinetului de Miniştri.

via agora.md

2642 vizualizări

Data publicării:

17 Noiembrie /2014 09:47

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

CNPF | carte verde | modificari | certificate | asigurari

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon