Știri

Digitalizarea documentelor simplifică evidența contribuabililor

În scopul excluderii necesității transmiterii dosarelor contribuabililor din subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat, autoritatea fiscală a operat modificări în Instrucțiunea privind evidența contribuabililor aprobată prin Ordinul nr. 352 din 28 septembrie 2017.
 
Noile prevederi vor fi aplicate în următoarele situații:
a) depunerea cererii privind modificarea activității de către contribuabilii care nu sunt supuşi înregistrării de stat;
b) primirea informației de la organele abilitate cu dreptul de înregistrare de stat privind schimbarea sediului în cazul contribuabililor supuși înregistrării de stat;
c) includerea contribuabilului în lista agenților economici contribuabili mari.

 

Astfel, modificarea Instrucțiunii privind evidența contribuabililor prevede substituirea procesului de transmitere a dosarelor cu procesul de analiza a dosarului fizic al contribuabilului și asigurarea digitizării documentelor care nu se regăsesc în dosarul electronic din cadrul Sistemului Informațional al SFS.

 

Dat fiind faptul că, în cadrul SI al SFS, este utilizat SIA „Digitizarea documentelor”, iar funcționarii fiscali sunt obligați să scaneze documentele recepționate cât și cele emise care ulterior se reflectă în SIA „Dosarul electronic al contribuabilului”, procesul de transmitere a dosarului este considerat unul depășit din punct de vedere al administrării fiscale.

 

Suplimentar, aceste modificări vor spori numărul de documente digitizate și va asigura plenitudinea dosarului electronic al contribuabilului.

 

 

Ordinul SFS nr. 477 din 15 septembrie 2020 cu privire la modificarea și completarea Instrucțiunii a fost publicat în MO și a intrat în vigoare.

author icon

Irina Cebaniuc

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

655 vizualizări

Data publicării:

06 Octombrie /2020 08:00

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon