Știri

Diminuarea impactul jocurilor de noroc asupra societății

În Moldova ar putea fi interzise sub orice formă, directă sau indirectă, acțiunile publicitare pentru promovarea și/sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc (inclusiv loterii și pariuri la competiții/evenimente sportive, loterii momentane), publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea reţelelor telefonice, telegrafice, ceea ce include, dar nu se reduce la publicitatea exterioară şi cea din interiorul spațiilor publice închise şi semiînchise, în special publicitatea în exteriorul şi interiorul localurilor de vânzare angro şi cu amănuntul, şi publicitatea în localurile în care se prestează servicii, publicitatea în/sau pe mijloacele de transport şi prin intermediul trimiterilor poştale.

 

Comisia parlamentară administrație publică a susținut miercuri, 29 septembrie, proiectul modificărilor la Legea nr. 291/2016 cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc, elaborate cu scopul de a diminua impactul negativ al jocurilor de noroc în societate.

 

Aceeași normă, în cazul aprobării proiectului de către Legislativ, se va regăsi și în Legea nr. 1227/1997 cu privire la publicitate, cu excepția utilizării publicității promoționale, promovarea și/sau stimularea jocurilor de noroc în sediul principal al agentului economic autorizat prin lege să organizeze, desfășoare și să exploateze jocurile de noroc, precum și distribuția materialelor promoționale destinate exclusiv pentru participanții la jocurile de noroc.

 

Alte completările propuse la Legea nr. 1227/1997 prevăd interzicerea agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc, inițierea sau participarea la acțiuni de sponsorizare sau acțiuni filantropice, în urma cărora numele agentului economic respectiv poate deveni vizibil, sau altă informație despre relația acestuia cu evenimentul care devine publicitară.

 

Autorii propun și sancțiuni pentru încălcarea normelor date. Astfel, proiectul prevede completarea art. 2771 din Codului contravențional cu un alineat care prevede aplicarea unei amenzi de la 60 la 120 u.c. aplicată persoanei fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 

Proiectul urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului și, în condițiile aprobării în redacția propusă, va intra în vigoare în termen de 3 luni de la data publicării în MO.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

404 vizualizări

Data publicării:

30 Septembrie /2021 07:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

proiect de lege | jocuri de noroc | publicitate | parlamentul RM

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon