Știri

Evitarea dublei impuneri: convenții și negocieri

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței din 3 noiembrie curent, proiectul hotărârii de Guvern privind semnarea Convenției dintre Republica Moldova și Republica Franceză pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. Convenția are ca scop dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări, atât în domeniul dublei impuneri a persoanelor fizice și juridice, cât și în scopul atragerii investițiilor străine și va crea condiții egale pentru toți agenții economici care vor desfășura activitate de întreprinzător pe teritoriul statelor contractante.
 
Potrivit notei informative a proiectului, în procesul discuțiilor cu partea franceză au fost negociate cotele impozitului pe veniturile de la articolul 10 „Dividende” – 5% și 10%, articolul 11 „Dobânzi” – 5%, cu două excepții și la articolul 12 „Royalty” – 6% din suma brută.
 
Convenția va intra în vigoare în prima zi după data la care va fi recepționată ultima notificare privind realizarea procedurilor interne.
 
În același timp, Guvernul a aprobat inițierea negocierilor cu republicile Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Belarus și cu Marele Ducat de Luxemburg asupra proiectelor protocoalelor de modificare a acordurilor și convențiilor semnate anterior cu aceste țări, privind evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale.
 
Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor, a precizat că prevederile protocoalelor urmăresc crearea unor sisteme fiscale ce au ca scop coordonarea acțiunilor statelor contractante pentru evitarea dublei impuneri și eliminării discriminării fiscale sub orice formă, ceea ce  va asigura condiții favorabile de efectuare a activității economice și de consolidare a relațiilor bilaterale.
 
Inițiativa de modificare a acordurilor aparține țării noastre și are ca scop extinderea acțiunii principiilor internaționale a schimbului de informații și de eliminare a discriminării referitoare la impozite de orice tip, fiind posibile și alte modificări în timpul negocierilor legate de articole ce se referă la nediscriminare (art.24), procedura amiabilă (art.25) și schimbul de informații (art.26), în conformitate cu prevederile Modelului Convenției OCDE din anul 2017.
 
Perioada negocierilor și locul desfășurării acestora vor fi stabilite ulterior. Protocoalele de modificare vor intra în vigoare la data ultimei notificări prin care va fi anunțată realizarea procedurilor interne necesare.
 
În momentul de față țara noastră aplică acorduri pentru evitarea dublei impuneri cu 50 de state.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

947 vizualizări

Data publicării:

03 Noiembrie /2021 16:21

Domeniu:

Impozitul pe venit | Administrare fiscală | Noutăți

Etichete:

evitarea dublei impuneri | conventie | negocieri | Hotarire de Guvern

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon