23
07 2018
2737

Expiră termenul de prezentare a unor dări de seamă

Stimaţi contribuabili, vă amintim că miercuri, 25 iulie, expiră termenul de prezentare a unor rapoarte, dar şi achitarea sumelor taxelor şi impozitelor calculate.

Vă recomandăm să verificaţi dacă aţi prezentat sau sunteţi gata să prezentaţi:

1. Darea de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate(instrucţiune de completare – Formularul IPC 18 şi, în cazul în care aveţi persoane ce se află în situaţia unui risc asigurat (perioada de îngrijire a copilului până la 3 ani, perioada aflării în concediu paternal), Informaţia privind stabilirea drepturilor sociale în sistemul public de asigurări sociale – DSA 18.

În cazul apariţiei unor neclarităţi, puteţi accesa informaţia suplimentară publicată anterior în ediţia noastră:

IPC18: stabilirea şi declararea indemnizaţiilor de incapacitate temporară de muncă

IPC18: отражение неоплачиваемого отпуска, предоставленного работникам

IPC18: recalcularea venitului asigurat şi a contribuţiilor de asigurări sociale (sumele negative) şi multe altele.

2. Declaraţia privind TVA – TVA12. Recomandăm lecturarea a peste 200 de materiale la tema dat[, care pot fi găsite atât în revista “Monitorul Fiscal FISC.md”, cât şi pe portalul monitorul.fisc.md.

3. Darea de seamă pe taxele locale pentru trimestrul II 2018 – TL13. De asemenea, puteţi consulta Particularități de calcul al taxelor locale și de prezentare a Dării de seamă pe taxele locale — Forma TL 13

4. Darea de seamă pe taxele pentru resursele naturale pentru trimestrul II 2018 – TRN15. Informaţii detaliate în articolul Taxele pentru resursele naturale. Raportarea obligațiilor fiscale (Forma TRN 15)

5. Darea de seamă privind taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă totală, sarcină masică pe axă sau ale căror dimensiuni depăşesc limitele admise pentru trimestrul II 2018 – TDL13.

Taxa pentru folosirea drumurilor

О сборе за пользование автомобильными дорогами автомобилями с превышением допустимых параметров

6. Darea de seamă privind plata suplimentară obligatorie la vânzarea valutei străine prin intermediul caselor de schimb valutar – PSV — 06

7. Privind taxa pentru serviciile de telefonie mobilă – TTM — 06.

8. Darea de seamă privind taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului – POLMED17.

În acest caz recomandăm consultarea articolului Prevederi noi aferente taxei pentru poluarea mediului

9. Calculul impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul 2018 – BIJ17.

Suplimentar puteţi citi Особенности применения налога на недвижимое имущество / земельного налога и порядке представления расчета по налогу на недвижимое имущество (forma BIJ-17)

Impozitul pe bunurile imobiliare se achită în părţi egale, nu mai târziu de 15 august şi 15 octombrie ale anului curent.

10. Declarația cu privire la impozitul unic – IU 17. Unele aspecte le verificaţi în articolul Cu privire la completarea Dării de seamă IPC 18 de către angajatorii rezidenţi ai parcului pentru tehnologia informaţiei

11. Declarația privind accizele – ACZ09 şi Declaraţia privind utilizarea distilatelor obţinute pe bază de vin

Menţionăm că sumele calculate şi raportate conform Declaraţiei privind accizele se achită în momentul expedierii (transportării) mărfurilor supuse accizelor din încăperea de acciz.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.