Știri

Exportul în primele nouă luni, în scădere

În perioada ianuarie-septembrie 2020, Republica Moldova a exportat mărfuri în sumă totală de $1,8 mld., cu 13,4% mai puțin decât în perioada similară din anul precedent, comunică Biroul Național de Statistică.

Astfel, exporturile de mărfuri autohtone au constituit $1,3 mld., fiind în scădere cu 6,5% comparativ cu aceiași perioadă din 2019. Totodată, reexporturile de mărfuri străine au constituit $411,7 mil., mai puțin decât în perioada similară din 2019 cu 30,1%, reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, cabluri coaxiale, părți de scaune, jucării) au deținut 17,2% în total exporturilor, iar reexporturile clasice de mărfuri, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, uleiuri esențiale, mobilier) – 6,3%.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor UE realizate în această perioadă constituie $1,2 mld. și dețin o pondere de 66,0% în total exporturi, în timp ce exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI au avut o valoare de $275,1 mil. sau cu 8,9% mai puțin, deținând o cotă de 15,7%. Datele arată o diminuare a exporturilor în perioada analizată în România, Italia, Turcia, Germania, Belarus, Federația Rusă, Ucraina, China, Franța, Israel, Lituania, Letonia, Suedia, Turkmenistan etc. În același timp, s-au majorat exporturile în Olanda, Republica Cehă, Portugalia, Kazahstan, SUA, Cipru, Arabia Saudită, Japonia, Irlanda, Singapore etc.

Potrivit datelor, exporturile de produse alimentare și animale vii au reprezentat 23,2% în totalul valoric al exporturilor, ponderi însemnate deținând exporturile de legume și fructe, cereale și preparate pe bază de cereale, hrană destinată animalelor, zahăr, miere, produse lactate și ouă de păsări.

Totodată, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au deținut o cotă de 22,9% în total exporturi, ponderi semnificative au fost înregistrate la exporturile de mașini și aparate electrice, vehicule rutiere, mașini și aparate specializate pentru industriile specific.


Exporturile de articole manufacturate au avut o pondere de 20,9% în total exporturilor, cele de materiale brute necomestibile, exclusiv combustibili au reprezentat 8,7%, exporturile de băuturi și tutun au deținut o cotă de 7,5%, exporturile de produse chimice și produse derivate au reprezentat 5,2%, iar exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate au deținut o cotă de 4,0% în total exporturilor.


În primele nouă luni ale anului curent comparativ cu aceeași perioadă din anul 2019, s-au redus exporturile de mașini și aparate electrice și părți ale acestora, semințe și fructe oleaginoase, îmbrăcăminte și accesorii, produse medicinale și farmaceutice, mobilă și părțile ei, mașini generatoare de putere și echipamentele lor, fier și oțel, aparate fotografice, ceasuri și orologii. Totodată, au sporit exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate, legume și fructe, produse chimice organice, minereuri metalifere și deșeuri de metale, mașini și aparate de birou sau pentru prelucrarea automată a datelor și altele.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Biroul Naţional de Statistică al RM

779 vizualizări

Data publicării:

18 Noiembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Export | marfuri | produse alimentare | UE | CSI

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon