Știri

Familiile tinere din mun. Chișinău ar putea beneficia de compensații pentru plata serviciilor comunale

Autoritățile intenționează să opereze modificări în modalitatea de compensare a cheltuielilor la efectuarea plăților pentru serviciile comunale pentru unele categorii de cetățeni.
 
În acest sens, Primăria mun. Chișinău anunță consultarea publică a proiectului  de decizie „Despre operarea de modificări în decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 15/6 din 22.12.2017 cu privire la aprobarea Regulamentului privind compensarea cheltuielilor pentru persoanele defavorizate din mun. Chişinău la efectuarea plăţilor pentru serviciile comunale şi resursele energetice” (Regulament). 
 

Conform proiectului, persoanele defavorizate din mun. Chișinău, care în perioada rece 2019-2020 nu au beneficiat de compensarea cheltuielilor pentru serviciile comunale și resursele energetice și cele la care au beneficiat anterior, dar la care au survenit schimbări familiale, vor beneficia de compensarea cheltuielilor în perioada rece 2020- 2021, în baza cererii-tip înaintate în conformitate cu prevederile Regulamentului.

 

Totodată, ca excepție, vor putea beneficia de compensarea cheltuielilor pentru serviciile comunale și resursele energetice familiile tinere din mun. Chișinău, al căror venit global mediu lunar pentru 12 luni precedente de la data depunerii cererii nu va depăși suma de 5000 lei per persoană.

 

Documentul mai stabilește obligația Î.M. „Infocom” de a elabora și de a pune în circulație, până la data de 31 martie 2021, factura unică pentru achitarea serviciilor comunale.

Amintim, Regulamentul  stabilește modalitatea de compensare a cheltuielilor la efectuarea plăților pentru:

  • alimentarea cu energie termică pentru încălzirea apei și a locuințelor
  • resursele energetice
  • alimentare cu apă și canalizare
  • diferența în urma majorării tarifului pentru transportarea deșeurilor menajere solide.

 

Compensarea cheltuielilor reprezintă un ajutor bănesc nerambursabil acordat de autoritatea publica locală persoanelor defavorizate din mun. Chișinău pentru plata serviciilor comunale și a resurselor energetice. Cuantumul compensării variază între 3,65 lei (diferența în urma majorării tarifului pentru transportarea deșeurilor) și 1000 lei lunar pentru o familie (alimentare cu gaze naturale și energie electrică).

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

807 vizualizări

Data publicării:

08 Decembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon