08
10 2014
834

FMI a redus prognoza de creştere economică a Moldovei pentru anul 2014, la 2,0 la sută

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus prognoza de creştere a economiei Moldovei pentru anul 2014 la 2,0 la sută, faţă de 3,5 la sută, cît anticipa anterior. Previziunile au fost revăzute după misiunea FMI care a purtat discuţii cu autorităţile Republicii Moldova în perioada 25 septembrie – 7 octombrie 2014 în contextul procesului de monitorizare post-program, informează MOLDPRES.

“Anul viitor se anticipează o relansare a activităţii economice, totodată există riscuri sporite de încetinire a creşterii economice. După restabilirea puternică a activităţii economice în anul trecut, ritmul de creştere economică va încetini pînă la aproximativ 2 la sută în 2014, ca urmare a creşterii moderate a producţiei sectorului agricol, reducerii activităţii economice a partenerilor comerciali principali ai Moldovei şi impunerii restricţiilor la importul produselor moldoveneşti”, se spune într-un comunicat difuzat în după-amiaza zilei de astăzi de FMI.

Potrivit acestuia, anul viitor “se anticipează o relansare a activităţii economice, odată cu intrarea în vigoare a acordurilor de liber schimb recent negociate şi restabilirea cererii pe piaţa internă, pe măsura consumării incertitudinilor aferente procesului electoral”.

Volumul mare al rezervelor valutare şi nivelul scăzut al datoriei publice constituie factori importanţi de amortizare a şocurilor economice, însă aceştia trebuie combinaţi cu politici macroeconomice şi financiare prudente, în vederea atenuării impactului în cazul materializării riscurilor, apreciază experţii Fondului.

În 2014 ”creşterea deficitului bugetar va fi mai mică decît s-a prognozat iniţial”. În perspectivă, politica bugetar-fiscală trebuie să aibă ca scop atingerea pînă în anul 2018 a unui deficit de 1½ la sută din PIB.

Misiunea FMI, condusă de Max Alier, a mai constatat că Banca Naţională a Moldovei (BNM)“a reuşit să atingă cu succes obiectivul de asigurare a stabilităţii preţurilor în contextul cadrului de ţintire a inflaţiei şi regimului flexibil al cursului de schimb, fapt ce a contribuit la atenuarea impactului presiunilor din exterior. Politica monetară promovată de BNM în prezent este adecvată, avînd în vedere trendul de încetinire a activităţii economice şi presiunile deflaţioniste”.

Fortificarea cadrului de reglementare şi aplicarea cu hotărîre a legislaţiei sînt esenţiale pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii sectorului bancar, potrivit FMI. BNM şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare „trebuie să fie investite cu atribuţiile necesare pentru a întreprinde acţiuni eficace de reglementare şi supraveghere, inclusiv prin adoptarea unor proceduri adecvate aplicabile în cazul suspendării de către curţile de justiţie a deciziilor de reglementare şi supraveghere, şi prin fortificarea cadrului de protecţie juridică a angajaţilor BNM”.

Anterior decizia unor curţi de justiţie a dus la preluarea unor pachete de acţiuni ale băncilor comerciale de către beneficiari necunoscuţi. BNM şi CNPF urmează să asigure în mod hotărît şi eficient implementarea normelor legale ce ţin de conformarea beneficiarilor efectivi finali şi persoanelor care deţin controlul asupra băncilor, a mai menţionat misiunea FMI.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.