Știri

Gestionarea deșeurilor și ambalajelor

În Monitorul Oficial din 21 august curent a fost publicată Hotărârea nr. 561 din 31.07.2020 pentru aprobarea Regulamentului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.

 

 
Documentul reglementează gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje în scopul prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului, asigurând un grad ridicat de protecție a mediului, funcționarea pieței și evitarea obstacolelor în calea comerțului, prevenirea denaturării sau limitării concurenței.

 

 
Vor fi supuse prevederilor Regulamentului toate ambalajele plasate pe piață, indiferent de materialul din care au fost realizate, fie că sunt utilizate, fie că provin din industrie, birouri, magazine, servicii, din gospodăriile populației, fie din orice alte activități, precum și toate deșeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare.

 

 
Astfel, autoritățile își planifică până în anul 2029 valorificarea a minimum 50% din greutatea deșeurilor de ambalaje. Totodată, este planificată reciclarea a minimum 45% din greutatea totală a materialelor de ambalaj conținute în deșeurile de ambalaje, cu realizarea următoarelor valori minime pentru reciclarea fiecărui tip de material conținut în deșeurile de ambalaje:
 - 45% din greutate pentru sticlă;
- 50% din greutate pentru hârtie/carton;
- 40% din greutate pentru metal;
- 10% din greutate pentru lemn;
-  20% din greutate pentru plastic, considerându-se numai materialul reciclat sub formă de plastic.
 

 

Totodată, producătorii care efectuează operațiuni de valorificare a deșeurilor de ambalaje trebuie să dețină autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor, cu indicarea explicită a operațiunilor de valorificare și eliminare pe care le poate aplica asupra acestora.

 

 
În același timp, documentul mai prevede că  începând cu data de 1 ianuarie 2024 se va efectua raportarea obligatorie privind atingerea etapizată a obiectivelor anuale la nivel național de către producători în ceea ce privește valorificarea, inclusiv prin reciclare, a deșeurilor de ambalaje, în funcție de tipul de material de ambalaj.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

920 vizualizări

Data publicării:

24 August /2020 08:00

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon