15
06 2015
931

Granturi noi fermierilor – pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare

Încă șapte grupuri de producători agricoli din Moldova vor beneficia de granturi din partea Băncii Mondiale pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare. Valoarea totală a asistenței financiare cu titlu gratuit oferită lor a constituit 1,9 milioane de dolari, relatează Noi.md.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, la cea de-a treia etapă a Programului de granturi ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P), desfășurată în perioada 10 aprilie — 8 iunie curent, au participat 16 grupuri de producători agricoli din diverse regiuni ale Moldovei.

La prima ședință Comisia interministerială de evaluare și selectare a dosarelor a examinat și aprobat spre finanțare șapte cereri ale grupurilor de producători agricoli din Strășeni, Edineț, Briceni, Rîșcani, Cantemir, Ialoveni. Cererile celorlalți 9 participanți vor fi examinate pînă la finele lunii iulie.

Certificatele confirmative de alocare a asistenței financiare nerambursabile au fost înmînate fermierilor de către viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vlad Loghin. Agricultorii vor beneficia de granturi după ce aceştia vor prezenta confirmarea contribuției proprii pentru realizarea proiectelor investiționale.

Majoritatea grupurilor de horticultori, participanți la programul de granturi, au optat pentru construcția frigiderelor industriale pentru depozitarea produselor cultivate. Potrivit planurilor investiționale examinate în această etapă, unul dintre cele mai mare frigidere industriale cu capacitatea de 1860 de tone va fi construit în raionul Briceni, de către cooperativa ”Stînca Grup”, specializată în cultivarea merelor. A sporit și numărul de proiecte investiționale ce prevede achiziția de echipamente pentru sortare și ambalare. Unul dintre aceste proiecte este realizat de cooperativa specializată în creşterea prunelor ”Fruitmol Group”, din raionul Strășeni, care va investi circa 1 milion de dolari în construcția unei case de ambalare, sortare și procesare a fructelor uscate, unică pentru Moldova prin performanța tehnologică. Suma investițiilor totale a celor șapte cooperative, ale căror cereri au fost selectate de Comisie, constituie 5,5 milioane de dolari.

Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), finanțat de Banca Mondială, oferă fermierilor din ramura horticulturii șansa de a spori competitivitatea produselor sale pe piață, prin intermediul asocierii și investirii în infrastructurii postrecoltare. Asocierea le permite micilor fermieri să consolideze terenurile, să construiască frigidere, să instaleze linii pentru sortarea, ambalarea fructelor și legumelor etc. Acest fapt, la rîndul său, le permite să încheie pe piață contracte de vînzare-cumpărare mai avantajoase. Programul de granturi ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului MAC-P oferă suport financiar de pînă la 350 mii de dolari, dar nu mai mult de 50 la sută din valoarea investiției în tehnologii postrecoltare. Bugetul Programului de granturi este de 7 milioane de dolari.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.