12
08 2014
1142

Guvernul are o listă de măsuri pentru susținerea fermierilor

Prim-ministrul Iurie Leancă a anunțat astăzi, după întrevederea cu producătorii de fructe și legume și cu procesatorii, că Guvernul a elaborat un set de măsuri pentru susținerea sectorului agricol. Astfel, urmează să fie identificat mecanismul pentru a oferi compensații fermierilor afectați de prețurile în scădere pentru fructele timpurii. În context, Premierul a declarat că mâine, 13 august 2014, la ședința Cabinetului de miniștri, urmează să fie adoptată o decizie privind mecanismul și plafonul de compensare. În același timp, Executivul se află în dialog cu partenerii externi - Banca Mondiala, BEI, Guvernul Poloniei etc - pentru a orienta programele lor de suport al agriculturii spre investiții în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor.
Acum obiectivul cel mai important este să fie depășită această criză, dar ne gândim și la anul viitor, ca să nu fie repetată această problemă, a subliniat Iurie Leancă.
Iurie Leancă a menționat și faptul că Banca Națională a Moldovei a modificat regulamentul cu privire la clasificarea creditelor, oferindu-le băncilor posibilitatea de restructurare a creditelor acordate fermierilor şi de reducere a presiunilor financiare.
Decizia Băncii Naționale urmează să fie publicată în câteva zile, astfel încât va obține un caracter permanent și legal, și le va oferi băncilor posibilitatea să vină cu politici mult mai flexibile - reeșalonare, sper chiar și diminuarea dobânzilor, mai ales atunci când este vorba de creditarea fermierilor mici, unde nu a fost gaj, dar dobânzile sunt foarte mari, a precizat șeful Executivului.
În plus, urmează să fie elaborate unele amendamente la Codul Fiscal, astfel încât, până pe data de 30 noiembrie 2014, asupra fermierilor să nu fie aplice măsurile de executare silită. Șeful Executivului a mai subliniat că Guvernul oferă sprijin tuturor fermierilor care doresc să valorifice noile oportunități comerciale create de Zona de Liber Schimb cu UE, în cadrul căreia până la 80 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe. La fel, au fost identificate noi oportunităţi de piaţă în câteva ţări din Orientul Apropiat. Premierul a subliniat că măsurile vizează și producția de struguri.
Avem câteva acțiuni preconizate, lucrăm asupra mecanismului, astfel încât atunci când cei care au struguri și vor să îi vândă fabricilor, să fie siguri că va fi un preț minim echitabil oferit de întreprinderi, dar și fabricile să aibă piață de desfacere pentru produsele vinicole, a declarat Prim-ministrul.
De asemenea, Premierul a precizat că Guvernul va asigura raţionalizarea şi ieftinirea procedurilor de certificare de către ANSA a producţiei vegetale pentru export. În ultimul timp, Iurie Leancă a avut mai multe întrevederi cu producătorii de fructe și legume, precum și cu procesatorii, cu scopul de a identifica problemele apărute și de a veni cu măsuri în sprijinul fermierilor afectați de sancțiunile impuse de Rusia.

via www.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.