Știri

Guvernul va aproba în săptămîna aceasta modalitățile de administrare a cotelor la exportul pe piața UE

A trecut prima săptămînă de aplicare a prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere semnat între RM și UE. Potrivit viceministrului economiei Octavian Calmîc, deși aplicarea prevederilor Acordului este provizorie, producătorii locali beneficiază de deschidere totală la exportul pe piața țărilor UE. Doar, că pentru anumite produse au fost negociate contingente tarifare (cote).
Primul tip de cote sunt cote flotante, ele au fost preluate de la precedentul regim al preferințelor comerciale autonome, pe care l-a avut Moldova cu UE, dar ele au fost majorate cu 20 la sută. În caz că Moldova va face dovada că are capacități de a exporta cantități mai mari decît cotele prestabilite, acestea vor merge la majorare printr-un mecanism extrem de simplu de notificare a părții europene. Și anul acesta avem situația, cînd se preconizează un volum de producere a zahărului, care nu s-a mai înregistrat în ultimii ani (circa 170 mii tone, conform unor aprecieri prealabile). Astfel, există premise ca să intrăm în dialog cu cei de la Comisia Europeană pentru a majora cota prestabilită, de 37,4 mii tone. Dar trebuie să demonstrăm, că zahărul este obținut din sfeclă de zahăr. Iar dialogul cu partea europeană poate fi inițiat după ce va fi epuizată 75 la sută din cota prevăzută, - a specificat Calmîc.
Potrivit viceministrului, cote flotante sunt stabilite și la exportul de cereale. ”Aici intervine o surpriză plăcută pentru producătorii din RM. Pînă la 1 septembrie, cînd au intrat în vigoare prevederile Acordului s-au făcut exporturi de cereale pe piața unor țări, membre ale UE, în baza preferințelor comerciale autonome cu Uniunea Europeană, astfel că, la modul practic, exportatorii de cereale vor avea posibilitate în anul curent să utilizeze ambele cote – și cea stabilită în baza regimului preferințelor comerciale autonome și cea prevăzută de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, care a intrat în vigoare nu de la începutul anului viitor, precum se afirma anterior, dar de la 1 septembrie 2014 – a adăugat el. În UE, suplimentar la taxele vamale de import există și măsuri suplimentare de protejare a pieței, precum ar fi prețul de intrare pe piața comunitară. Acesta constituie o măsură de salvgardare a pieței și se referă la fructe și legume – mere, prune, roșii, alte legume și fructe. Moldova nu a livrat aceste produse pe piața europeană sau acestea au fost livrate în cantități nesemnificative.
În prezent nu numai că au fost anulate taxele vamale la produsele respective, dar a fost anulată și taxă de salvgardare. În schimbul acesteia a fost convenite anumite cote și vorbim despre cele 40 mii tone de mere, de exemplu, prevăzute în Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, cantitate despre care s-a spus că va fi majorată până la 80 mii tone. Iarăși, nu este nimic bătut în cuie, dacă Moldova va demonstra că poate exporta cantități mai mari de legume și fructe cotele vor fi majorate. Dar partidele de aceste produse exportate trebuie să corespundă standardelor europene. Pentru că, de regulă, fructele și legumele nimeresc în rețele de comercializare, unde se aplică toate cerințele privind sortarea, ambalarea, etichetarea, culoarea fructelor și legumelor și alte elemente conexe unui business inteligent de comercializare. Noi suntem la începutul de cale în aceste activități, ce țin de perioada post-recoltare. Dar este necesar să avansăm cît mai repede posibil în procesul de corespundere la cerințele rețelelor mari, internaționale de comercializare. Căci aceste cerințe se aplică în majoritatea țărilor, inclusiv în Federația Rusă și alte țări membre CSI, – a menționat Calmîc.
Referindu-se la importul mărfurilor din UE pe piața Republicii Moldova Calmîc a precizat că, prevederile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv vor fi aplicate de la 1 septembrie 2014 pentru produsele industriale, cu reducerile de taxe negociate. Pentru produsele agroalimentare prevederile Acordului vor fi aplicate de la 1 septembrie 2014 doar pentru cele negociate cu taxa zero. Este vorba despre unele produse nesensibile pentru piața moldovenească – componente și materii prime, materii prime auxiliare, importate pentru necesitățile unor industrii. În ce privește produsele agroalimentare sensibile, la acestea au fost negociate reduceri graduale de taxe. Reducerile se vor aplica de 1 ianuarie 2015, luîndu-se în considerație perioadele de reduceri negociate de trei, cinci, șapte și zece ani.
De facto, pentru produsele cele mai sensibile noi putem să menținem taxele vamale aplicate la importul din țările UE pînă în 2016, 2018, 2020 – a afirmat viceministrul.
Calmîc a mai informat că în ședința de guvern din săptămîna aceasta urmează să fie examinat și aprobat Regulamentul privind administrarea contingentelor tarifare (cotelor) la importul/exportul mărfurilor în/din RM în baza Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE. Aceste cote vor fi administrate de Serviciul Vamal, cu efectuarea obligatorie a controlului vamal documentar și în baza analizei de risc, a controlului fizic. Sistemul de administrare va fi unul simplu și se va baza pe principiul ”primul venit, primul servit”. Pentru exportul zahărului, va fi necesară obținerea autorizației de la Camera de Licențiere, eliberarea autorizației se va efectua fără plată. Datele despre cotele oferite vor fi înregistrate în Sistemul Informațional Integrat Vamal Asycuda World în baza declarației vamale. Se speră că evidența cantitativă în mod electronic va asigura o transparență în administrarea acestor cote. Totodată va fi exclusă posibilitatea oferirii unui tratament preferențial companiilor, participante la operațiunile de import/export. *Vom reveni, după aprobarea de către executiv a Regulamentului
author icon

Maria Trifan

1404 vizualizări

Data publicării:

08 Septembrie /2014 14:36

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

acord de comerț liber cu UE | taxa | cota | UE

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon